október 26.

galambosGalambos Lajos: Elfújom az igazságot

"Galambos Lajos vagyok - de volt 125 nap, amikor SD 25-14-es rabnak szólítottak.
Nézettségi rekordokat döntöttem a tévében, világsztárokkal léptem fel, miniszterelnököknek zenéltem - de volt 125 nap, amikor a szomszédos cellákban ülőknek játszottam egy olcsó szintetizátoron az Aranyesőt.
Jól kerestem, megvehettem magamnak, amire vágytam - de volt 125 nap, amikor száz forintot kellett fizetnem érte, hogy mossanak rám a rácsok mögött.
Egy szép, nagy birtokon lakom - de volt 125 nap, amikor egy kétszer háromméteres zárkában töltöttem egy napból huszonnégy órát.
Imádom a családom, tűzbe mennék a feleségemért és a gyerekeimért - de volt 125 nap, amikor nem ölelhettem magamhoz, nem csókolhattam meg őket.
Ötvenöt év alatt nagyon sok minden történt velem - de volt 125 nap, amelynek minden egyes percére örök életemben emlékezni fogok.

Ebben a könyvben leírtam mindent, mi történt attól a borzalmas reggeltől kezdve, amikor kommandósok rontottak ránk a saját házunkban, egészen addig a pillanatig, amíg kiléphettem a székesfehérvári börtön kapuján. Ez nem mentegetőzés, szerecsenmosdatás vagy mártírkodás, egyszerűen csak elmesélem azt a borzalmat, ami bárkivel megtörténhet. Azt hiszi, önnel nem? Én is azt hittem..."


bradleySteve Bradley: Metszés lépésről lépésre

Több mint hetven népszerű kerti növény, illetve növénynemzetség példáján mutatjuk be, a metszés révén hogyan lesznek növényei bőséges virágzásúak, szebb alakúak, mutatós lombúak. Egyszerű magyarázatok és színes ábrák, fotók segítségével ismertetjük a metszési tennivalókat, feladatokat, így a kezdő kertész is biztos sikerre számíthat. A kötet táblázati pedig a metszés mikéntjét és idejét mutatják.

 


asimovIsaac Asimov: Acélbarlangok

A technika minden elképzelést felülmúló csodái között, sokmilliós, föld alatti városokban, tökéletesen megszervezett társadalomban élő emberekkel egy napon rettenetes dolog történik: meggyilkolnak valakit. Az áldozat az űrből jöttek egyike, nagynevű tudós. Ki ölhette meg?
Elijah Baley, New York-i rendőrnyomozó az áldozat utolsó mesterműve, egy ,,emberszabású" szuperrobot segítségével próbálja megoldani a rejtélyt.

 


torocsikSzabó G. László: Körhintamenet - Beszédes könyv Törőcsik Mariról

A Kossuth-díjas színművésznő páratlanul őszinte vallomása pályájáról, sorsáról. A kötetben megszólalnak kor- és pályatársai társai (Básti Juli, Eszenyi Enikő, Nagy-Kálózy Eszter, Makk Károly, Janisch Attila, Jiři Menzel, Milos Forman, Zsámbéki Gábor, Závada Pál, Spiró György, Alföldi Róbert, Cserhalmi György...), akik Törőcsik Marihoz fűződő viszonyukról vallanak. A gazdagon illusztrált interjúkötetet a pályatársak (színészek, rendezők) megható vallomásai teszik még különlegesebbé.

 


burtonJessie Burton: A babaház úrnője

Amszterdam, 1686. A tizennyolc éves Petronella Oortman a városba érkezését követően elfoglalja helyét dúsgazdag kereskedő férje, Johannes Brandt oldalán. Hamarosan rá kell azonban ébrednie, hogy az élete nem pontosan olyan lesz, mint amilyennek elképzelte, és hogy a Brandt-ház szívfacsaró titkokat rejteget. Miközben kétségbeesetten igyekszik eligazodni a bonyolult viszonyok között, felbukkan egy titokzatos személy, egy miniatűrkészítő, aki rejtélyes küldeményeivel mintha csak az ő sorsát igyekezne egyengetni. Jessie Burton a női sors és a szabadságvágy örök témáit járja körül, miközben regényének lapjain megelevenednek a tizenhetedik század végi Amszterdam hétköznapjai. Jessie Burton 1982-ben született. Első regénye, A babaház úrnője 2014-ben jelent meg, amelyet Anglia legnagyobb könyvesbolthálózata, a Waterstones az év könyvévé választott.


mccannColum McCann: TransAtlantic

Egy óceán el is választhat és össze is köthet sorsokat. Egy Írországban elkezdett élet az Egyesült Államokban folytatódik. Egy másik Kanadában kezdődik és Észak-Írországban ér véget. Ez a regény átkelések sorozata; repülővel és hajóval is megteszik az utat az Atlanti-óceán partjai között. Ami ennél viszontagságosabb: emlékezetben és képzeletben átkelni a földrészek és történeteink, múltdarabjaink között. 1919-ben két fiatal pilóta először repül végig megállás nélkül Új-Fundlandról Írországba. 1845-ben a felszabadított amerikai fekete rabszolga, Frederick Douglass Dublinba látogat. 1998-ban George Mitchell szenátor próbál békét teremteni Észak-Írországban. Egymástól időben igencsak különálló három történetszál, amelyeket nem csupán a tér közelsége sodor katartikusan közel egymáshoz. Az egyik pilótára levelet bíznak, Douglass fellépése pedig egy fiatal ír lányt arra késztet, hogy kivándoroljon az Egyesült Államokba. A bravúrosan megszerkesztett regény szereplői kapcsolatba kerülnek egymással - olykor megtudják, máskor csupán sejtik, hogy több közük is lehet egymáshoz. A fiatal ír szerző bámulatos atmoszférateremtő tehetséggel, történeti forrásokra támaszkodva, zordan poétikus nyelven ad át nekünk egy történetet - egyet a több milliárd lehetségesből...


somaSoma Mamagésa: Egységben önmagammal

"Kilenc éve jelent meg az első könyvem, és a sorban ez a kilencedik. A 9-es a számsor vége, amely a számmisztikusok szerint egyben egy korszak lezárultát is jelképezi. Ez valóban így van. Úgy érzem, ebben a kötetben adom át a legesszenciálisabban azt az életszemléletet, világlátást, ahogyan most, negyvenkilenc évesen gondolkodom és amelyet folyamatos tanulással fejlesztek. A könyvben szereplő három előadás tudatos koncepció alapján követi egymást. Az öntudatra ébredés magával hozza azokat a kérdéseket, hogy kik is vagyunk valójában, mi végre jöttünk erre a világra, merre van az utunk. Ha ezekre választ kapunk, jöhet a terveink, vágyaink megvalósításához szükséges erőgyűjtés, hiszen csak a megvalósulások útján kerülhetünk egységbe önmagunkkal, és ezáltal a másik nemmel, a világgal. Hiszem, hogy kizárólag rajtunk, a saját tudatosságunkon múlik, hogy mennyire vagyunk képesek élvezni az életet.
Ehhez kínál alapvető gondolatokat, hasznos szellemi útmutatást ez a kötet, melyben az Öngyógyító könyvemben ismertetett technikákat is jó néhány új módszerrel kiegészítettem. Mindezt szokásomhoz híven személyes történetekkel varázsoltam élőbbé, hogy még közelebb vihessem az olvasókhoz mindazt, ami nekem is segített."


anthonyLawrence Anthony: Babilon bárkája

2003-ban kitör az iraki háború, ádáz harcok folynak Bagdadért. Lawrence Anthony neves dél-afrikai természetvédőt a hírek hallatán nem hagyja nyugodni a gondolat: mi lesz az állatkerttel, a szerencsétlen állatokkal? Bagdadba utazik, ahol döbbenten tapasztalja, hogy a lövöldözések, pusztítások és féktelen fosztogatások óriási károkat okoztak az állatkertben. Állatgondozók, jószívű amerikai katonák és áldozatos helybéliek segítségével lát neki, sokszor az életveszéllyel dacolva, hogy mentse, ami menthető. A Babilon bárkája lélegzetelállító történet: olvasunk Udaj Huszein emberevő oroszlánjairól, bejárjuk Szaddám rommá lőtt palotáit, országúton szaladó struccokat kergetünk amerikai ellenőrzőponton át, és végigizguljuk, ahogy megmentik az iraki diktátor híres arab telivéreit.
A Babilon bárkája a világ egyik legnagyobb állatmentő akciójának szívet melengető és lelkesítő története.


nogradiNógrádi György: 40 év alatt a Föld körül

,,Az elmúlt negyven évben többször bejártam a világot. Hatszor jártam Kínában, Amerikában, Európában - Finnország és Albánia kivételével - valamennyi államban jó néhányszor megfordultam. Húszéves koromtól idegenvezető voltam, főleg Jugoszláviában. Megszámlálhatatlanul sok előadást tartottam itthon és külföldön. Barátaim voltak a kilencvenes évek ismert európai vezetői, katonái, politikusai. A velük való találkozásokról, az úti élményekről, életem fontosabb döntéseiről, eseményeiről szól ez a könyv, és azokról az emberekről, akikkel valahol, valamikor együtt dolgoztam vagy összetalálkoztam. Amikor nekikezdtem emlékeim leírásának, arról kellett döntenem, hogy biztonságpolitika-elméletet vagy sztorikat szeretnék-e írni. Én az utóbbiak mellett döntöttem. Remélem, hogy önök szerint is jó döntés volt."