2009

2009. január 23-án, a Celldömölk várossá avatásának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen került sor első ízben a könyvtár névadójáról, Kresznerics Ferencről elnevezett kulturális díj átadására. A kitüntetést életműve elismeréseként Nádasdy Lajos nyugalmazott református lelkész és helytörténeti kutató, valamint Németh Lajos, a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium egykori tanára vehette át Kiss Péter kancelláriaminisztertől és Fehér Lászlótól, Celldömölk polgármesterétől.

* * * * * * * * * * * * *
Március 13-án a Magyar Sajtó napja alkalmából a Kemenesaljai Berzsenyi Asztaltársaság összejövetelének vendége a celldömölki származású Hegyi Nóra volt, az RTL Klubmunkatársa. A fiatal újságíró a „XXI. század” és a „Házon kívül” című műsorok szerkesztő-riportere és 2008 végén Hégető Honorka-díjban részesült. A közönségtalálkozón a Kresznerics Könyvtárban hozzáférhető Nemzeti Audiovizuális Archívum segítségével az érdeklődők keresztmetszetet kaphattak a vendég televíziós munkásságáról.

* * * * * * * * * * * * *
Április 2-án a városi könyvtár, a Honismereti Munkaközösség és a Vasi Múzeumbarát Egylet szervezésében helytörténeti könyvbemutatóra került sor. Czirók Zoltán „Végigdübörögtek felettünk a halál fuvarosai” című kötetében foglalta össze a celldömölki és a sárvári járás 1944/45-ös légi eseményeit. A szép számú érdeklődő előtt Figder Elemér pápoci repüléstörténeti kutató méltatta az adatgazdag kiadvány erényeit, majd a szerző foglalta össze kutatásainak eredményeit. Ezután élénk eszmecsere alakult ki a jelenlévőkkel a még élő szemtanúk emlékeinek felidézése nyomán.

* * * * * * * * * * * * *

A városi könyvtár égisze alatt működő kisközösségek: a Kemenesaljai Berzsenyi Asztaltársaság és ifjúsági csoportja, valamint a Honismereti Munkaközösség 2009. évi programjaik megvalósításához pályázati úton a Vas Megyei Önkormányzat Közösségtámogató Alapjából összesen 100.000 forintos támogatásban részesültek.

Május 18-án az Internet világnapja alkalmából 14.00-20.00 óra között rendkívüli nyitva tartással várta a városi könyvtár a 14 év alatti olvasókat. A könyvtár honlapján csak ebben az időszakban hozzáférhető internetes totót kitöltő több mint 30 versenyző közül a legjobbak értékes jutalomban részesültek: az első három helyezett internet-előfizetést nyert mintegy 100.000 Ft értékben

* * * * * * * * * * * * *

Június 4-től 6-ig az Ünnepi Könyvhét keretében a Kresznerics Ferenc Könyvtár koordinálásával immár másodízben került sor könyvárusításra a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár bejáratánál. A helyi Apáczai Könyvkiadó kínálata mellett Vas megyei könyves műhelyek (B.K.L Kiadó, Magyar Nyugat Könyvkiadó) gazdagították a kínálatot, amelyben az ünnepi könyvheti választék egy része is hozzáférhető volt. A közel 150.000 forintos értékesítés is jelezte a vásár kulturális missziójának fontosságát.

* * * * * * * * * * * *

Június 4-én a Magyar Írószövetség támogatásával Grandpierre Attila fizikus, a Vágtázó Halottkémek és a Vágtázó Csodaszarvas együttesek frontembere volt a KMKK Kresznerics Ferenc Könyvtárának vendége az Ünnepi Könyvhéten. A Csillagászat Nemzetközi Évében tartott előadás „Agyunk és kozmosz üzenete” címmel az alábbi kérdésekre keresett válaszokat: Hogyan játszik szerepet mindennapi életünkben és hosszútávú életvitelünkben a Világegyetem illetve mit üzen a Világegyetem az emberiség jövője számára?

* * * * * * * * * * * * *
Június 22. és 27. között 30 fős olvasótábor vette birtokba a gyermekkönyvtárat. Az első nap a bemutatkozás és összehangolódás jegyében telt. A második napon a Kazinczy emlékévhez kapcsolódóan előkerültek a nyelvi szerepjátékok. Ezekhez készült a tábori TV-képernyő és a legügyesebbek tényleg „benne voltak a tv-ben!” A következő napokban interaktív mese-előadás, „Ki mit tud”-vetélkedő, gyurmázás és üvegmatrica-készítés részesei lehettek a táborozók. A délelőtti könyves környezet után a délutánok a felhőtlen fürdőzésről szóltak.

* * * * * * * * * * * * *

Június 24-én a városi könyvtárban működő Honismereti Munkaközösség szervezett autóbuszos kirándulást, amelynek során a kör tagjai idegenvezetéssel megtekintették a Balácapusztai római gazdaság feltárt maradványait, valamint Balatonfüred és Badacsony legfontosabb nevezetességeit.

* * * * * * * * * * * * *
A Kresznerics Ferenc Könyvtár a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma közkönyvtári uniós programjának 2009. évi támogatási pályázatán 150.000 forintot nyert el, amelyből 60.000 forintot dokumentumok beszerzésére, 90.000-et pedig rendezvények és programok lebonyolítására fordíthatott.
* * * * * * * * * * * * *

Augusztus 12. és 19. között a KMKK gyermekkönyvtárában délelőttönként 10 órától szünidei mozimatiné vonzotta az érdeklődő gyermekeket. A sokszínű kínálat többek között az alábbi filmeket tartalmazta: Alkonyat, Eragon, Rocktábor és Szeleburdi család.

* * * * * * * * * * * * *

Augusztus 19-én Budapesten Pálné Horváth Mária, a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár igazgatónője kiemelkedő szakmai tevékenységének elismeréseként Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Az augusztus 20-i celldömölki ünnepségen hosszabb időn át nyújtott magas színvonalú munkájáért Emih-Virág Eszter gyermek-könyvtáros Celldömölk Városért Érdemérmet, Németh Tibor könyvtárvezető pedig Kemenesaljáért Emlékérmet vehetett át.

* * * * * * * * * * * * *

Szeptember első felében zajlott a városi könyvtárban a MENET – 2008 pályázat keretében megrendezett felhasználói képzés az info-kommunikációs technológiákról és e-közszolgáltatásokról. Célja az e-ügyintézés és e-közszolgáltatások előnyeinek tudatosítása, használói számának növelése volt. A Miniszterelnöki Hivatal által kiírt pályázaton a Magyar Könyvtárosok Egyesülete országosan 10 városi könyvtárban biztosította a térítésmentes oktatás feltételeit. A 16 órás képzés témái között szerepelt az Ügyfélkapun keresztül igénybe vehető szolgáltatások, napjaink informatikája, elektronikus banki ügyintézés és az elektronikus katalógusok használata.

* * * * * * * * * * * * *

Szeptember 25-én a KMKK gyermekkönyvtára szervezett programot a Népmese Napja alkalmából Benedek Elek születésének 150. évfordulójához kapcsolódva. Volt mesefelolvasás, rajzfilmnézés, közös gondolkodásra serkentő „tudásfelmérő” teszt, mesetotó az óvodásoknak és az alsó tagozatosoknak; a Benedek Elek munkásságát átfogó totó pedig a felsősök ügyességét tette próbára. A mesehős-képkirakó játékban a legkisebbek mérhették fel tudásukat. Készültek ujjbábok és mozgó lábú, fürge meseparipák; de meglepő módon a legnagyobb sikert a testes igavonó óriás ló aratta.
* * * * * * * * * * * * *

Szeptember második felében a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár „Információkereső technikák” felhasználói tanfolyamot is bonyolított. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár által elnyert és koordinált képzés során a jelentkezők Barsy Rita könyvtáros kalauzolásával jártasságot szereztek a világhálón fellelhető információk keresésében és bővítették felhasználói ismereteiket.

* * * * * * * * * * * * *

Október 5-én a Kresznerics Ferenc Könyvtár és a Kemenesaljai Berzsenyi Asztaltársaság meghívására Katona Tamás látogatott a kemenesaljai fővárosba. A neves történész előbb beszédet mondott a Batthyány-emléktábla koszorúzásakor szervezett városi ünnepségen, majd a kérdéskör szakértőjeként előadást tartott a városi könyvtárban az aradi vértanúk hiteles történetéről.

* * * * * * * * * * * * *

Október 8-11. között az Országos Nagyi Könyvtári Napok keretében az 50 év feletti új olvasók ingyen iratkozhattak be a városi könyvtárba. Október 11-én, a Könyves Vasárnapon a Kresznerics Ferenc Könyvtár 14 és 17 óra között rendkívüli nyitvatartással várta az olvasókat. A délután folyamán „Pont a nagyi, hú!!” címmel unoka-nagyi párosok internetes vetélkedője zajlott, valamint Ambrus Péter celldömölki származású szerző dedikálta trilógiává (Az igazi Hofi, Az igazi kommandó, Az igazi testőrök) felsorakozott köteteit.

* * * * * * * * * * * * *

November 16-án a KMKK Kresznerics Ferenc Könyvtárának gyermekrészlegében került sor foglalkozásra „Hegyen, völgyön, csillagok közt” címmel. Az interaktív mesejáték során Gulyás László kiskunfélegyházi vándormuzsikus „varázsolta el” és vonta be az általa mesélt történetbe a diákokat.

* * * * * * * * * * * * *

November 28-án a Vas Megyei Honismereti Egyesület évzáró rendezvényén az elnökség döntése alapján „Szülőföldért” díszoklevelet adományozott Németh Tibornak, a celldömölki városi könyvtár vezetőjének a honismereti mozgalom támogatásáért illetve honismereti tematikájú helyi és országos vonatkozású nyomtatott illetve elektronikus publikációiért.

* * * * * * * * * * * * *

December 3-án a helyi „Új Kemenesalja” című folyóirat közönségtalálkozója zajlott a Kresznerics Ferenc Könyvtárban a lap indításának 20. évfordulója illetve az 500. lapszám megjelenése kapcsán. Fehér László polgármester fenntartói köszöntőjét és Káldos Gyula nyugalmazott könyvtárigazgató sajtótörténeti áttekintését követően a lap alapításának történetét elevenítették fel a résztvevők, majd az újság felelős szerkesztői (Burkon László, Tulok Gabriella és Györéné Losoncz Andrea) idézték fel a városi újság különböző korszakait.

* * * * * * * * * * * * *

December 17-én a szombathelyi B.K.L. könyvkiadó tartott a városi könyvtárban kedvezményes karácsonyi könyvvásárt illetve a „Hagyományos disznótoros ételek” és a „Láss csodát! A Nyugat-Dunántúl kulturális turisztikai értékei” című kötetek bemutatóját. Az est házigazdája Kovács Ferenc országgyűlési képviselő, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke volt, a vendégek pedig Majthényi László, dr. Nagy Zoltán és Kukor Ferenc, a művek szerzői. A hangulatos rendezvényt stílszerűen disznótoros kóstoló zárta.