2005

Január 20-án „Tudásgazdálkodás és helyi társadalom” címmel a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Kresznerics Ferenc Könyvtár közös rendezésében zajlott szakmai konferencia a városi könyvtárban, amely egyúttal a „Kemenesaljai életrajzi lexikon” internetes adatbázis bemutatóját is magában foglalta. (Az eseményről lapunkban részletes tudósítás olvasható.)

* * * * * * * * * * *

Január 21-én a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva a Kresznerics Ferenc Könyvtár, a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a vendéglátó celldömölki Református Egyházközség közös szervezésében Kátai Zoltán és Róka Szabolcs énekmondók nagy érdeklődéssel kísért estjére került sor.

* * * * * * * * * * *

Január 27-én a Honismereti Közösség foglalkozásán különleges élményben volt részük a jelenlévőknek: egy Irakban szolgálatot teljesített celldömölki katona számolt be a küldetés mindennapjairól nem csupán szóban, hanem teljes menetfelszerelését és iraki relikviáit is bemutatva.

* * * * * * * * * * *

Február 1-jén került beadásra a többcélú kistérségi társulások támogatására kiírt pályázat keretei között a mozgókönyvtári ellátásnak a Kresznerics Ferenc Könyvtár ellátórendszerében történő biztosítása. A feladat 2005. évi megvalósítására 8,5 millió forint normatív finanszírozás érkezett a Kemenesaljai Kistérségi Társuláshoz.

* * * * * * * * * * *

Február 5-én „Itt a farsang, áll a bál…” mottóval kedvenc irodalmi hősük jelmezébe bújtak a celldömölki gyerekek a gyermekkönyvtárban: a vidám hangulatú délelőttön megjelent körükben Harisnyás Pippi, a neveletlen hercegnő, Iluska, Harry Potter, a kalapos Lizi, Hugonnai Vilma és az elmaradhatatlan bohóc is. A közönség szavazata alapján az első helyezést Pán Péter nyerte, aki a könyvjutalom mellett egy zsúrtortát is kapott. Könyvjutalomban részesült még Kleopátra és macskája, Ursula és a bohóc.

* * * * * * * * * * *

Február 14-én Kapiller Ferenc „Megélt aranykor” című, a Magyar Nyugat Kiadó gondozásában megjelent, Somogyi Győzőről szóló interjú-kötetének bemutatójára került sor Ambrus Lajos házigazdai kalauzolása mellett a városi könyvtár olvasótermében.

* * * * * * * * * * *

Február 19-én vette kezdetét a „Kalandozások az ismeretek birodalmában” című sorozat 2005-ös programja a városi könyvtár gyermekkönyvtárában. Az első foglalkozáson az emberi kapcsolatokban, majd március 19-én a nemzeti ünnep témakörében mélyedhettek el az érdeklődő diákok, március 25-én pedig a húsvéthoz kötődően kézműves foglalkozás és játszóház várta a gyerekeket.

* * * * * * * * * * *

Március 7-én Lévay Erzsébet író-költő, a celldömölki Apáczai Kiadó „Szivárvány Heted 7 határon” gyermeklapjának szerkesztője volt a vendége a Kemenesaljai Berzsenyi Asztaltársaságnak. Az „Asszonybeszéd” című hangulatos esten a szerző Bejczi Károly gitárkíséretével több versét el is énekelte a hálás hallgatóságnak.

* * * * * * * * * * *

Március 22-én a Kresznerics Ferenc Könyvtár gyermekrészlege adott otthont a Soltis Lajos Színház által szervezett I. Országos Mesefesztivál mesemondó versenyének, amelyen megválasztották a mesekirálylányt és a mesekirályfit is. A program részeként Gabnai Katalin drámapedagógus moderálásával „Drámajáték – Bábjáték – Színjáték” témakörben zajlott beszélgetés zajlott beszélgetés óvodapedagógusokkal széleskörű érdeklődés mellett.

* * * * * * * * * * *

Április 4-én a Magyar Nyelv Hete országos rendezvénysorozat Vas megyei megnyitójának előestéjén Balázs Géza nyelvész „Magyar nyelvkultúra” címmel, előadását számos példával illusztrálva foglalta össze nyelvünk állapotának legfontosabb jellemzőit a harmadik évezred elején a Kresznerics Ferenc Könyvtár és a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület közös rendezvényén.

* * * * * * * * * * *

Április 14-én a Nagy Könyv programsorozat rendezvényeként Nemes Gáspár germanista elemezte mélyre hatóan Elfriede Jellinek „A zongoratanárnő” című, a Nobel-díj és a filmfeldolgozás révén különösen híressé vált regényét a Kemenesaljai Berzsenyi Asztaltársaság rendezvényén a Kresznerics Ferenc Könyvtárban.

* * * * * * * * * * *

Május 11-én különleges rendezvényre, a József Attila Emlékév keretében megszervezett „Versünnep”-re gyülekeztek a megszokottnál is többen a városi könyvtárban. Az est alaphangját az Eötvös Loránd Általános Iskola tanulóinak József Attila költeményeiből összeállított, Fekete Andrea tanító gitárjátékával kísért műsora adta meg. Ezt követően közel három órán keresztül a közönség tagjai szinte egymásnak adták a végszót kedvenc József Attila-versük elmondásával, akik közül többen megrendítő élménnyel ajándékozták meg hallgatóikat.

* * * * * * * * * * * *

Június 1-jén az Ünnepi Könyvhét celldömölki rendezvényén a Kresznerics Ferenc Könyvtár és a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat közös rendezésében Fábián László író volt a városi bibliotéka vendége, aki – Pungor Jánossal, a megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület igazgatójával beszélgetve – a „Démonok után” című kötetét mutatta be a szép számban megjelent érdeklődőknek.

* * * * * * * * * * * *

Június 10-én délelőtt rendhagyó irodalomóra zajlott a városi könyvtár olvasótermében: a Nagy Könyv programsorozathoz kapcsolódva Nemes Gáspár germanista, a Berzsenyi Dániel Főiskola tanára tartott előadást középiskolásoknak Dosztojevszkij: Bűn és Bűnhődés című klasszikus alkotásáról.

* * * * * * * * * * * *

Június 11-én a Kresznerics Ferenc Könyvtárban működő Honismereti Munkaközösség évadzáró foglalkozás keretében a Kis-Balaton Tájvédelmi Körzet nevezetességeivel ismerkedett meg az autóbuszos kirándulás során. A résztvevőknek lehetőségük nyílt az egyébként látogatók elől elzárt területek természeti értékeinek megtekintésére is.

* * * * * * * * * * * *

Június 28-án hirdették ki a 2005. évi LX. törvényt a helyi önkormányzatok 2005. évi új címzett támogatásáról, amelyben a Kemenesaljai Művelődési Központ és a Kresznerics Ferenc Könyvtár rekonstrukciója és bővítése 434,849 millió forintos beruházási költséggel szerepel. Az önkormányzat által vállalt saját erő 22,459 millió forint s így a címzett támogatás mértéke 412,390 millió forint. Az igényelt támogatás ütemezése: 2005-ben 39,744 millió Ft ; 2006-ban 176,44 millió Ft ; 2007-ben pedig 196,206 millió Ft.

* * * * * * * * * * * *

Július 4-től augusztus 26-ig a gyermekkönyvtár a nyári szünetben „Szünidei matiné” elnevezéssel délelőtt 10 órától rendkívüli nyitva tartással várta az érdelődő gyerekeket. A foglalkozások keretében keddenként filmvetítés fogadta őket, csütörtökönként pedig játszóházban tölthették hasznosan szabadidejüket.

* * * * * * * * * * * *

Augusztus 19-én vette át Budapesten a Szinnyei József-díjat Bozóki Andrástól, a nemzeti kulturális örökség miniszterétől dr. Bellérné Horváth Cecília. A Kresznerics Ferenc Könyvtár igazgatónője a celldömölki bibliotéka élén vezetőként kifejtett másfél évtizedes, innovatív és magas színvonalú intézményfejlesztő tevékenységéért részesült a legmagasabb szintű magyar könyvtárosi elismerésben.

* * * * * * * * * * * *

Augusztus 27-től a celldömölki városi intézményeket érintő költségvetési megszorítások keretében a Kresznerics Ferenc Könyvtár mintegy negyedszázada érvényes, heti 51,5 órás nyitvatartási ideje jelentősen, heti 10 órával csökkent: ezután hétköznapokon 9-18 óra helyett 10-17 óráig vehetik igénybe a használók a könyvtár szolgáltatásait.

* * * * * * * * * * * *

Szeptember 1-től az önkormányzat döntése értelmében a városi könyvtár összevont intézményként Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár néven működik tovább, amelynek 2006. január 1-től történő vezetésére pályázatot írnak ki. A könyvtári intézményegység hivatalos, rövidített elnevezéseként továbbra is él a Kresznerics Ferenc Könyvtár elnevezés.

* * * * * * * * * * * *

Szeptember 12-én „Nyilvános könyvtárak a Pannon térség társadalmaiban” címmel Pallósiné dr. Toldi Márta, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatónője osztotta meg az érdeklődőkkel a pannon táj magyar-osztrák-szlovén könyvtári viszonyainak összehasonlító elemzésére épülő doktori értekezésének legfontosabb, közérdekű következtetéseit a városi könyvtárban.

* * * * * * * * * * * * *

Szeptember 17-én a „Kalandozás az előadóművészet birodalmában” című sorozat égisze alatt játékos filmtörténeti műveltségi vetélkedőt szervezett a gyermekkönyvtár, amelyben szó esett a filmtechnika fejlődéséről, a magyarok szerepéről a világ filmgyártásában és a fiatalok a színészekről szóló ismereteiket is próbára tehették.

* * * * * * * * * * * * *

Szeptember 23-án Kiss Zsuzsanna magyartanár idézte fel József Attila alakját „A Mindenség summáslegénye” címmel a Kresznerics Ferenc Könyvtár rendezvényén. A tragikus sorsú költő életútjának felvázolása során a „hiányok szemüvegén” keresztül elemezte költészetének gyöngyszemeit. Az esten közreműködött a városi könyvtár három látássérült használója, akik mély átéléssel közvetítették József Attila költeményeit.

* * * * * * * * * * * * *

Szeptember 30-án Benedek Elek születésnapja alkalmából, a Magyar Olvasástársaság által meghirdetett Népmese napján a gyermekkönyvtárban a vállalkozó szellemű fiúk és lányok egymást váltva, „meseláncot alkotva” olvasták fel kedvenc népmeséiket a „hamuban sült” pogácsával megrakott asztal körül.

* * * * * * * * * * * * *

Október 6-án a Kemenesaljai Berzsenyi Asztaltársaság szervezésében Majo Karthe gazdagon illusztrált, német nyelvű bemutatóját követhették figyelemmel „Tűz és víz között” címmel a Sághegy geológiájáról, Szomju Tamás szakszerű fordításában. Az előadó a freibergi egyetemen publikált 240 oldalas, magyar szakmai körökben is feltűnést keltő diplomamun-kájának legfontosabb téziseit ismertette a helyismereti jelleg miatt szép számban megjelent közönséggel.

* * * * * * * * * * * * *

Október 12-én a Berzsenyi Dániel Könyvtár Nagy Könyv programsorozatának részeként a városi könyvtár gyermekrészlege látta vendégül Bosnyák Viktóriát író-olvasó találkozón. A közel félszáz érdeklődő diák megtekintette a „Tündérboszorkány” című könyvéből készült kisfilmet, majd a szerző műveiről, az irodalomról és a mai magyar filmgyártásról vallott a gyermekeknek.

* * * * * * * * * * * * *

Október 17-én a városi könyvtárban Németh Andor-emlékünnepségre került sor: a település neves szülöttére, József Attila barátjára, szellemi társára és életének krónikására emlékezett Tverdota György irodalomtörténész, Kassai György Párizsban élő műfordító (Németh Andor nevelt fia) és Németh Tibor könyvtáros. A rendezvény keretében a bibliotéka kezdeményezésére a József Attila centenáriumi évhez kapcsolódva emléktáblát avattak a Németh Andor szülőházának tekinthető vasútállomáson.

* * * * * * * * * * * * *

Október 26-án Markó Péter, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a Nagy Könyv programcsomag „Meséld el!” mottójú a Berzsenyi Dániel Könyvtár által szervezett Vas megyei sorozata keretében vallott emlékezetes olvasmányélményéről. Jack Kerouac „Úton” című műve alaphangulatának felidézéséhez a szociológus képzettségű előadó a társadalmi háttér megrajzolása mellett illusztrációként korabeli jazzfelvételeket is felhasznált.

* * * * * * * * * * * * *

Október 31-től hozzáférhető a könyvtár honlapján a magyarság 2006-os évfordulónaptára. A 2233 tételt tartalmazó összeállítást Németh Tibor, az intézmény munkatársa készítette a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület támogatásával. Az adattár zöme a jelenleg 232.000 személy adatait nyilvántartó, két évtizede épülő „Magyar Életrajzi Kalauz” (www.mabi.hu) reprezentatív nemzeti digitális névkataszter alapján készült, a 25-tel osztható évfordulójú személyiségek leválogatásával. Az eddigi legteljesebb évfordulós összeállítás csak a már nem élőket veszi számba, de kiterjed a min-denkori országhatárokon túl élt magyarságra is. E széleskörű gyűjtés kiegészült a legjelentő-sebb köztörténeti eseményekkel (pl. a jáki templom felszentelésének 750. évfordulója). A hiánypótló évfordulónaptár központi szolgáltatásként minden év október 31-ig meg fog jelen-ni a fenti webcímeken, továbbá a Vasi Digitális Könyvtárban (www.vasidigitkonyvtar.hu) a következő tárgyévre vonatkozólag. Az ingyenes adatbank kiválóan hasznosítható bármely településen az országos jelentőségűeken kívül a helyi évfordulókra történő felkészüléshez.

* * * * * * * * * * * *

November 9-én a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság szervezésében Újkéry Csaba számos népszerű történelmi regény szerzője, a Somogy Megyei Bíróság elnöke látogatott Celldömölkre. Az író Varga Istvánnal, a Társaság „Somogy” című folyóiratának főszerkesztőjével beszélgetve vallott históriai érdeklődésének gyökereiről és műveinek születéséről.

* * * * * * * * * * * * *

November 18-án a Kemenesaljai Berzsenyi Asztaltársaság szervezésében pódium-beszélgetés zajlott a könyvtár olvasótermében: Kiss Zsuzsanna magyartanár hozta közelebb az olvasókhoz és a nézőkhöz vendégét, Lévai Balázst. A televíziós szerkesztő a tőle megszokott közvetlenséggel beszélt – többek között – Bestseller című sorozatáról és a Nagy Könyv program kulisszatitkairól.

* * * * * * * * * * * * *

November 20-án a városi könyvtárban működő Kemenesaljai Berzsenyi Asztaltársaság ifjúsági csoportjának tagjai közösen megtekintették a helyi Soltis Lajos Színház „… majd mély csönd leng…” című verses drámajátékát. A Weöres Sándor művei alapján készült, országos arany minősítésű, Kaleidoszkóp-díjas szertartásszínház után a csoport résztvevői „műhelybeszélgetésen” dolgozták fel élményeiket és benyomásaikat.

* * * * * * * * * * * * *

December 1-jén a József Attila-emlékév celldömölki záróakkordjaként a városi bibliotékában „Gyászév” címmel megrendítő monodráma hangzott el Havas Judit előadóművész tolmácsolásában Szántó Judit naplója alapján. Bevezetőt mondott az est összeállítója: Murányi Gábor, a Heti Világgazdaság munkatársa.

* * * * * * * * * * * * *

December 10-én a gyermekkönyvtárban a „Kalandozás ünnepi hagyományokban” programsorozatban karácsonyi családi játszóház és kézműves foglalkozás zajlott. A közös, ünnepi készülődés során kreatív ajándéktárgyak és pompás karácsonyi díszek születtek a gyerekek kezemunkája nyomán.

* * * * * * * * * * * * *

A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtára által működtetett kemenesaljai mozgókönyvtári rendszerhez a megállapodási szerződés aláírásával és a színvonalas ellátáshoz szükséges anyagi források biztosításával 2006. január 1-től Duka, Kemenesmagasi, Kenyeri, Ostffyasszonyfa és Szergény települések csatlakoztak. A rendszer előnyeit igénybe vevő önkormányzatok száma 22-re nőtt, az ellátandó könyvtáraké 23-ra, az ellátórendszerhez tartozó lakosok száma pedig 40%-os emelkedéssel meghaladta a 11000 főt.