2008

Január 1-től ismét a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár I. számú fiókkönyvtáraként működik Alsóság városrészi és iskolai könyvtára. Koronczai Zoltánné könyvtáros keddenként segít a központi könyvtárban, a többi napokon a könyvtári szolgálatot látja el a mintegy 3000 fős településrészen.

* * * * * * * * * * * * *

Január 17-től újabb menüpontokkal bővült a városi könyvtár honlapja. A Kemenesaljai Életrajzi Lexikon újabb szócikkekkel történt kiegészítése és a hivatkozások felfrissítése / ellenőrzése mellett megkezdte működését a Kemenesaljai Digitális Könyvtár, a tájegységhez kötődő dokumentumok elektronikus (PDF) formátumban közzétett gyűjteménye. Ezzel egy időben került fel a weblapra a „Kemenesalja helynévtára” című összeállítás, amely a különféle forrásokból összegyűjtött egykori és jelenlegi települések és részeik elnevezéseit és kapcsolataikat feltüntető tartalomszolgáltatás.

* * * * * * * * * * * * *

Február elején jelent meg a Nemzeti Évfordulók Titkársága és az Oktatási és Kulturális Minisztérium gondozásában a „Nemzeti évfordulóink 2008” című kiadvány, amelyet minden magyarországi és külföldi magyar közintézménybe eljuttatnak. A kerek évfordulókat számba vevő, több mint 10.000 példányban napvilágot látott reprezentatív válogatás több száz tételes alapanyagát Németh Tibor, a celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtárának vezetője gyűjtötte össze a rangos szaktekintélyekből álló szerkesztőbizottság részére.

* * * * * * * * * * * * *

Február 18-án Wass Albert születésének 100. és halálának 10. évfordulójához kapcsolódva a városi könyvtár és a Kemenesaljai Berzsenyi Asztaltársaság szervezett irodalmi estet a Kemenesaljai Művelődési Központ színháztermében. Láng Gusztáv irodalomtörténész bevezető előadását követően Koltay Gábor „Adjátok vissza a hegyeimet!” című, az írónak emléket állító filmjét tekintette meg a mintegy 300 fős közönség.

* * * * * * * * * * * * *

Február 28-án a Kresznerics Ferenc Könyvtár vendégeként Horváth Zoltán, a Heti Világgazdaság főszerkesztő-helyettese tartott közönségtalálkozót. A HVG históriáját felvázolva külön is kitért a címlapok készítésének műhelytitkaira -amelyeknek az 1979-es kezdetektől fogva gazdája- , majd aktuális gazdasági és politikai kérdésekre válaszolva fejezte be előadását. A rendezvény egyúttal a HVG emblematikus, plakátméretű címlapjaiból válogatott kiállítás megnyitója is volt.

* * * * * * * * * * * * *

Április 8-án Költészet Napi kettős programmal várta a művelődési központ galériáját megtöltő érdeklődőket a KMKK Kresznerics Ferenc Könyvtára és a Kemenesaljai Berzsenyi Asztaltársaság. A rendezvény első felében Tverdota György irodalomtörténész adott áttekintést a celli származású Németh Andorhoz fűződő legújabb kutatásokról. Az irodalmár József Attila barátja, szellemi társa és életének krónikása volt, ezért az előadáshoz szervesen illeszkedett az est második felében Földes László (Hobo) „Tudod, hogy nincs bocsánat” című, nagy sikert aratott József Attila-műsora.

* * * * * * * * * * * * *

Április 17-én a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület szombathelyi székházában került sor az Ausztria-Magyarország Interreg pályázat által támogatott „…Ideje van a kövek összegyűjtésének : Zsidó Emlékhelyek a Nyugat-Pannon EuRégióban” című kötet bemutatójára. A mű Burgenland, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék zsidó emlékeit mutatja be a Szombathelyi Magyar-Izraeli Baráti Társaság gondozásában. Az album képeinek zömét Lukács Erzsébet, a Kresznerics Ferenc Könyvtár munkatársa készítette.

* * * * * * * * * * * * *

Június 5-től 7-ig az Ünnepi Könyvhét celldömölki programja során a városi könyvtár szervezésében közterületi könyvárusításra került sor: a helyi könyvkiadók kínálata mellett Vas megyei könyves műhelyek (BKL Kiadó, Magyar Nyugat Könyvkiadó) is gazdagították a kínálatot, amelyben természetesen helyet kapott az aktuális ünnepi könyvheti választék is. A pozitív visszajelzések mellett nem lebecsülendő, hogy százezer forintos nagyságrendű értékesítés is jelezte a hagyományteremtőnek szánt vásár fontosságát.

* * * * * * * * * * * * *

Június 5-én Moldova György volt a Kemenesaljai Berzsenyi Asztaltársaság vendége: „Az utolsó töltényig” mottójú est folyamán a tőle megszokott szókimondó stílusban mondta el véleményét az irodalmi és a politikai közéletről. Befejezésül súlyos ajándékot is kapott helyi vasutas barátaitól: egy leselejtezett mozdony gőzsípjával lepték meg az „akit a mozdony füttye megcsapott” szlogen jegyében.

* * * * * * * * * * * * *

Június 7-én a Berzsenyi Asztaltársaság ifjúsági csoportja a gyermekkönyvtárban fogadta Devecsery László író-költőt, aki „Mesék a mellényzsebemből” című kötetét mutatta be és verses-mesés barangolásra hívta a diákokat az irodalom világába.

* * * * * * * * * * * * *

A városi könyvtár kisközösségei: Kemenesaljai Berzsenyi Asztaltársaság és ifjúsági csoportja, valamint a Honismereti Munkaközösség 2008. évi programjaik megvalósításához pályázati úton helyi illetve megyei forrásokból összesen mintegy 200.000 forintos támogatásban részesültek.

* * * * * * * * * * * * *

Június 16-21. között a gyermekkönyvtárban „Kemenesaljai hatpróbás olvasótábor” címmel szervezett programot az intézmény vegyes korcsoportú, 5-13 éves diákok számára. A 20 fő délelőttönként könyves környezetben vett részt különféle foglalkozásokon (Mátyás királyról szóló mesék dramatizálása, arcfestés, reneszánsz zene hallgatása stb.), a délutánok pedig a mozgás öröméről szóltak (gyalogtúra, úszás). A sikeres „vizsgázást”, a hat próba kiállását és a jó hangulatot bizonyítja, hogy a táborozók folytatást is követelték.

* * * * * * * * * * * * *

Augusztus 8-án a városi könyvtárban működő Honismereti Munkaközösség autóbuszos kirándulására került sor, amelyen közel félszáz érdeklődő vett részt. A csoport tagjai a hangulatos nap során a Balaton-felvidék és a Káli-medence természeti értékeit és kulturális nevezetességeit tekintették meg.

* * * * * * * * * * * * *

A Kresznerics Ferenc Könyvtár a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma közkönyvtári uniós programjának 2008. évi támogatási pályázatán 150.000 forintot nyert el, amelyet fele-fele arányban dokumentumok beszerzésére / adatbázisok előfizetésére illetve rendezvények lebonyolítására fordíthat.

* * * * * * * * * * * * *

Szeptember 22-én Lőrincz L. László volt a Kemenesaljai Berzsenyi Asztaltársaság vendége a városi könyvtárban. A Leslie L. Lawrence néven közismert „toplistás” szerző népes közönség előtt elevenítette fel pályafutásának legfontosabb mozzanatait és számolt be köteteinek alapanyagát jelentő utazásairól.

* * * * * * * * * * * * *

Október 12-én zajlottak a városi könyvtárban a „Könyves Vasárnap” rendezvényei. Az évek óta szokásos rendkívüli nyitvatartás során „A megbocsátás 180 perce” keretében a feledékeny illetve késedelmes olvasók kellemetlen pénzügyi következmények nélkül hozhatták vissza régóta náluk lévő, huzamosabban lejárt határidejű dokumentumaikat. Számosan éltek a felkínált eséllyel, valamint az erre a napra időzített ingyenes beiratkozás lehetőségével is. A nap programjának célcsoportját az országos kampánynak megfelelően a tini korosztály képezte. A RádióCell illetve a helyi televíziók bevonásával sikerült a figyelmet felhívni eseményeinkre. Október 7. és 10. között szinte folyamatosan könyvtárismertetővel egybekötött csoportos osztálylátogatások zajlottak az általános iskola és a helyi középiskolák tanulói számára. Vasárnap kora délután a gyermekkönyvtárban vállalkozó kedvű diákok mérhették össze tudásukat és információszerző képességeiket. Hagyományteremtő szándékkal került sor „Az év Tiniolvasója Celldömölkön” című vetélkedő megszervezésére. A feladatok megoldása során a jelentkezőknek tájékozottságuk és olvasottságuk mellett kommunikációs képességeikről is számot kellett adniuk, hiszen például hatásos könyvajánlók rögtönzésére is „kényszerültek”. A kezdeményezés sikere és a pozitív sajtóvisszhang a könyvtárosoknak a rendszeres lebonyolításra adott ösztönzést.

* * * * * * * * * * * * *

Október 29-i beadási határidővel a városi könyvtár a kultúrák közötti párbeszéd éve alkalmából a közkönyvtárak uniós támogatása program keretében fotópályázatot hirdetett „Egy régió ezer arca” címmel Kemenesalja kultúráját (tájak, emberek, kulturális értékek) bemutató fotók témakörében. A 17 beérkezett fotó a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár honlapján került bemutatásra, ahol szavazni is lehetett rájuk. A legjobb 10 kompozíció a kisújszállási Arany János Városi Könyvtárban decemberben megrendezett országos döntőn is részt vettek.

* * * * * * * * * * * * *

November 13-án Hahner Péter történész tartott előadást a Kresznerics Ferenc Könyvtárban az amerikai elnökválasztásokról „Washingtontól Obamáig” címmel. A nagyívű áttekintés során az amerikai elnökök arcképcsarnokának felvázolása közben számos érdekességgel illetve az amerikai közjogi rendszer ismeretével gazdagodhattak az aktuális téma iránt érdeklődők.

* * * * * * * * * * * * *

November 20-án a városi könyvtár égisze alatt működő Honismereti Munkaközösség foglalkozásán Lenner Tibor geográfus tartott élménybeszámolót olaszországi utazásairól a kutató szemével is bemutatva Itália műemléki arzenálját illetve a félsziget Európai Uniós integrációjának fejleményeit, a regionális politika eredményeit.

* * * * * * * * * * * * *

November 26-i ülésén döntött arról Celldömölk Város Önkormányzata, hogy helyi kitüntetésekről szóló rendeletét módosítva a városi könyvtár kezdeményezésére Kresznerics Ferenc-díjat alapít az oktatás, a kultúra, az egyházi élet és a civil szféra területén hosszabb ideje kiemelkedő helyi kötődésű magánszemélyek díjazására, amelynek átadására évente a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan kerül sor.

* * * * * * * * * * * * *

December 12-én a szombathelyi B.K.L. Kiadó „Vas megye útikönyv”-ének bemutatójára került sor a szerzők, Jósa Judit és Kukor Ferenc részvételével. A hiánypótló művet — amely kiemelten foglalkozik Kemenesaljával is — a kiadó karácsonyi kedvezményeként jelentős engedménnyel vásárolhatták meg a rendezvény résztvevői, akik közül sokat éltek a felkínált lehetőséggel.