február 13.

veiszerVeiszer Alinda: Bridge generáció

A "startup" fogalma lassan Magyarországon is ismertté válik. Általában újonnan alapított, induló innovatív vállalkozásokat értenek alatta, melyek kis cégek, és egy magas növekedési potenciállal rendelkező ötletnek köszönhetően világszerte elismert vállalatokká válnak. Több olyan magyarországi vállalat is létezik, amely ilyen karriert futott be, közülük talán a Prezi, az Ustream és a LogMeIn a legismertebb. Veiszer Alinda újságíró e három cég öt alapítójával készített interjút életükről és arról, hogyan hozták létre és tették sikeressé vállalkozásaikat, melyek új szellemiségükkel és itthon meglepő vállalati kultúrával rendelkeznek. Az öt kiválasztott interjúalany még nem múlt el negyvenegy éves, és már most lógathatnák a lábukat elégedetten, ám természetesen ők nem "nyugodhatnak". A prezentációtechnológiával foglalkozó Prezi részéről Somlai-Fischer Ádám, Árvai Péter és Halácsy Péter, az internetes videostreaming szolgáltatás terén meghatározó Ustream részéről Fehér Gyula, valamint az elsősorban a böngészőben való bejelentkezést távoli gépekre lehetővé tevő szoftverének kifejlesztése miatt ismert LogMeIn vezetője, Anka Márton mind tartalmas életutat futottak be rövid idő alatt. Őket nevezi Veiszer Alinda a "Bridge Generáció" tagjainak, akik cégükkel és személy szerint is nagyon aktív szerepet vállalnak abban, hogy hidat építsenek a tengerentúli üzleti kultúra és a hazai közé. Tanulságos történeteket mesélnek életükről, cégük felépítéséről, arról, hogy milyen társadalmi szerepet vállalnak, a kultúra támogatásától kezdve egészen érzékeny társadalmi kérdésekig, és milyen is az a munkahelyi kultúra, amely meghatározza ezen cégeket.

funderAnna Funder: Amivé lettünk

A vaskos kötet a harmincas évek Londonjába viszi az olvasót, ahol német emigráns értelmiségiek kis csoportja próbálja felnyitni Európa szemét Hitler fenyegetésére. Talán Chamberlain politikájának köszönhetően a helyiek nem hisznek nekik, sőt mindent megtesznek, hogy elhallgattassák őket. Sőt utánuk nyúl a Gestapo is. Ruth, Dora és a drámaíró Toller szerelmek, csalódások és árulások közepette tiszta lelkiismerettel próbálnak helyt állni. Egyéni sorsukban Európa és a világ vakságának története tükröződik. Ahogyan a szerző egyik kritikusa írja: "a történelmet, akár a reményt, nem megoldani kell, hanem cipelni. Anna Funder regénye alapmű arról, hogyan cipeljük a hátunkon a történelem nehéz köveit".

 

sepetysRuta Sepetys: Árnyalatnyi remény

1941-ben javában zajlik a második világháború - ebben a tragikus időszakban kezd serdülni a képzőművészeti gimnáziumba járó litván Lina, aki a történelmi vérzivatar helyett inkább az első szerelemre és a nyári vakációra készülne. A sors azonban nem tesz kivételt vele és családjával sem: a szovjet titkosrendőrség családjával - szüleivel és kisöccsével együtt - az ágyából hurcolja el, és meg sem állnak Szibériáig. Hamarosan elszakítják tőlük édesapjukat, akit kicsivel ezután a munkatáborban halálra ítélnek. A kamasz kislány teljes kétségbeeséssel küzd: még nem érti, miért záporoznak rájuk a csapások. Azt viszont tudja, hogy minden erejével és képességével küzdenie kell: időről időre kódolt rajzokat készít, amiket megkísérel az apjának eljuttatni, hogy így öntsön belé reményt és hitet.

 

druonMaurice Druon: A vaskirály

Maurice Druon hétkötetes történelmi regénysorozata először a hetvenes években jelent meg magyarul, később számos kiadása volt, két és három kötetben összesítve is megjelent. A mű a 14. századi francia történelmet dolgozza fel, királyai (Szép Fülöptől VI. Fülöpig) azért elátkozottak, mert az első által megteremtett központi hatalmat, francia nagyságot és dicsőséget elherdálják, a valaha hatalmas országot és dinasztiát a végveszélybe sodorják, majd belebonyolódnak a tragikus kimenetelű angol-francia százéves háborúba. Az első kötet, A Vaskirály, mindenesetre még a csúcson mutatja Franciaországot, Szép Fülöp épp ebben a kötetben teremti meg azt a hatalmat, amelyet utódai majd az ebek harmincadjára juttatnak.

 

martinGeorge R. R. Martin: Lázálom

George R. R. Martin neve az utóbbi években nemesült fogalommá a fantasy műfajban, elsősorban A tűz és a jég dala (vagy közismert nevén: Trónok harca) keretcímmel futó széria kapcsán. Martin azonban nem ezzel kezdte a pályafutását: korábban is írt már hasonló jellegű köteteket, amelyek azonban népszerűségben nem közelítették meg az említett művet. Ezen korábbi kötetei közé tartozik a Lázálom is, amely bő tíz éve már hazánkban is megjelent. A tizenkilencedik században játszódó A lidércnyomásos jelenetekkel tarkított történet főhőse egy Abner Marsh nevű amerikai hajóskapitány, akinek minden álma egy csodás gőzhajó a Missisippin. Egy váratlanul felbukkanó, baljós idegen, Joshua York segít neki, hogy mindez valóra váljon, az ár azonban, amit cserébe kér, szokatlan és nyomasztó: Joshuát és különös baráti társaságát kell szállítania a folyón, akik csakis és kizárólag éjnek évadján mutatkoznak a  hajó fedélzetén...

 

pigliaRicardo Piglia: Éjjeli vadászat

Ricardo Piglia argentin író eredetiben 2010-ben megjelent regénye a hetvenes évek elején játszódik egy, Buenos Airestől több mint háromszáz kilométerre található kisvárosban. Tony Durán, a Puerto Ricón született, ám az amerikai New Jersey-ben felnőtt vérbeli kalandor alaposan felbolygatja a település csendes mindennapjait. Egyesek csodálják a jól öltözött, mindig elegáns világfit, mások kezdettől fogva bizalmatlanul szemlélik ők. Itt semmi sem maradhat titokban, így pár napon belül mindenki tudja, hogy a rejtélyes, rendkívül megnyerő külsejű idegen a városka alapítócsaládjából származó Belladonna ikerlányok: Ada és Sofía szeretője, valamint befolyásos nagyapjuk bizalmasa. Aztán egyszer csak hirtelen meggyilkolják. Mindenki a tettes után nyomoz, és a szálak egyre bonyolultabbak. A háttérben korrupció, földspekuláció, a feketegazdaság sötét ügyletei állnak... A korabeli argentin társadalmat, mindennapokat is érzékletesen bemutató, a krimi műfaján jóval túlmutató regény számos díjat kapott.

 

millmanDan Millman: A békés harcos bölcsessége

Azoknak, akik kedvelik az ezoterikus hangoltságú önismereti könyveket, bizonyára nem kell bemutatni Dan Millmant, akinek két műve is (A békés harcos útja és a Szókratész utazásai) mára a műfaj klasszikusai közé került. Írásai témájából fakadóan Millmant rengeteg olvasója keresi fel a legkülönfélébb kérdésekkel, dilemmákkal, elsősorban könyvei értelmezése kapcsán. Mindenekelőtt nekik szánja most megjelenő kötetét a szerző, aki a fent említett két könyvéből választott ki több mint száz részlete, s fűzött ezekhez közérthető magyarázatokat: a rövid, általában pár mondatos kiemeléseket egy-egy bő oldalnyi eszmefuttatás követi.

 

croninJustin Cronin: A tizenkettek

Világszerte nagy sikert aratott Justin Corner: A szabadulás című regénye, egy trilógia nyitó darabja. A disztópia egy olyan világban játszódik, ahol egy félresikerült orvosi kísérlet az egész világot pusztulással fenyegette, ugyanis annak alanyai, tizenkét halálraítélt valóságos szörnyeteggé válva kiszabadult, és lassan-lassan mindenkit megfertőztek. A folytatásban a vírus pusztítását túlélő kevesek kis ellenállócsoportokban igyekeznek felvenni a harcot a már megfertőzöttekkel. Túlélésük azonban nem elég. Ha biztosítani akarják az emberi faj fennmaradását, sorra el kell kapniuk a Tizenketteket, és végezniük kell velük. Az ellenállók csak a kísérlet tizenharmadik, és egy rejtélyes okból kifolyólag immunisnak bizonyuló alanyára támaszkodhatnak. Amy, a Sehonnan Jött Lány az egyetlen, aki képes behatolni a Tizenkettek elméjének mélyére, és ezáltal talán véget vetni a pusztulásnak.

 

urisLeon Uris: A zarándok

Palesztina történetét dolgozza fel Leon Uris regénye századunk húszas éveitől szinte napjainkig, ám nem a történelmi regényíró, még kevésbé a dokumentarista eszközeivel, hanem a keleti mese- vagy mondaelőadó eszközeivel. A gazdag cselekményű, igen sok szereplőt mozgató, vaskos mű arabok és zsidók "örök harcáról" szól, arról, hogy milyen nehéz - az író néha azt sugallja, reménytelen - a kibékülés, a megértés, a béke. A regény narrátora egy arab ifjú. Azok közül való, akik a két nép közti megegyezésben látják a megoldást, az ő vágyai, rendre bukásba torkolló kísérletei adják e keleti mesének (amelyben persze felbukkannak, - igaz, jelentősen átalakítva, átformálva - történelmi figurák is) sajátosan tragikus, de a reményt végleg azért sosem eltemető atmoszféráját.