Új könyveinkből ajánljuk

január 25.

romsRomsics Ignác: Magyarország története

Bár elsősorban a 20. századi magyar történelem, azon belül is a Horthy-korszak szakértőjeként ismert Romsics Ignác, mostanában egyre többet foglalkozik más korszakokkal is. Ő szerkesztette például 2009-10 között a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, 24 kötetes és páratlanul gazdagon illusztrált Magyarország történetét, a ma már alapműnek számító, Clio bűvöletében című könyvében a magyar történetírás történetét tekintette át, A múlt arcai kilenc esettanulmányában pedig a történelem, emlékezet és politika összegfüggéseit és egymásra gyakorolt hatásait vizsgálta a magyarok eredetétől Horthy Miklós megítélésének változásáig. Most megjelenő, közel 550 oldalas monográfiájában Magyarország kezdetektől napjainkig tartó történetét igyekszik összefoglalni. A kötet rendezőelve magától értetődően az időrend, gerince pedig az állam, illetve az állami politika története lett, a szerző azonban minden korszak esetében törekedett arra, hogy a politikatörténet mellett a gazdasági, társadalmi és kulturális viszonyok alakulásáról, valamint az életmód változásairól is plasztikus képet adjon. Mindezt öt nagy részben (A magyar nép kialakulása és megtelepedése a Kárpát-medencében; A középkori Magyar Királyság; A három részre szakadt magyar állam; A magyar korona országai a Habsburg monarchiában; A trianoni Magyarország) vázolja fel, azokat kisebb korszakokra is osztva, a történteket egészen 2016-ig tárgyalva. Az oldalak szélén címszavak is segítik a keresést, s a kötetben több színes kép- és térképmelléklet is helyet kapott.


fitzF. Scott Fitzgerald: Meghalnék érted

Az amerikai írók "elveszett nemzedékének" egyik legismertebb tagja F. Scott Fitzgerald, aki viszonylag rövid életében rendkívül termékeny volt, elsősorban a novella műfajában. Első sikerei után valósággal ontotta magából az elbeszéléseket, melyeket sorra hoztak le az előkelő magazinok. Mindez jó kenyérkereseti lehetőség is volt az állandó pénzzavarban szenvedő írónak. Azonban leginkább azokat az írásokat közölték, amelyek megfeleltek annak a képnek, amelyek első nagy sikereit meghozták: amelyek az elit csillogó világát mutatták be. A szerkesztők a szokásos románcokat vártak tőle, gazdag lányoknak udvarló szegénylegényekről, féktelen partikról és rafinált "flapperekről": a jazzkorszak miniszoknyás, bubifrizurás, szabados életmódot élő lányairól, akik oly sok korai Fitzgerald-történet főszereplői. Fitzgerald azonban hamar megunta ezt a skatulyát, de próbálkozásai ellenére nem igen sikerült kitörnie belőle. Főleg a harmincas évek elejétől kezdve sorra írt olyan novellákat, amelyek a tőle megszokott verőfény helyett inkább félárnyékban mutatták be a huszadik század eleji Amerika és Hollywood lüktető, eleven világát. Bár továbbra is varázslatos eleganciával, néhány mondattal vagy filmbe illő, pergő párbeszédekkel volt képes egész élettörténeteket felvázolni, a gyakran tabutémákat döntögető, a társadalmi problémákkal szembenéző írások a fiókban maradtak. Ezeket a nyomtatásban soha meg nem jelent novellákat gyűjtötte egybe Anne Margaret Daniel Fitzgerald-kutató, a hagyaték kezelőinek kérésére, hogy több mint száz évvel a szerző írói bemutatkozása után végre megjelenhessenek. Néhány kivételtől eltekintve a harmincas évek második felében, illetve nem sokkal halála előtt született novellákról van szó.


putnikPutnik-Mayer Ivett: Gazdiképző

Eb-adta megoldások felnőtt kutyákhoz – olvassuk a vicces fotóval ellátott könyv borítóján. Bizony, négylábú kedvenceink sokszor olyanok a gazdájuk számára, mint egy több ezer darabos puzzle, melyet első ránézésre képtelenség kirakni, megfejteni. A kutyatartás témájában autodidakta szerző szerint azonban a kutyanevelés nem ördöngösség, csak az a fontos, tudjuk előre, mit akarunk elérni. A tény, hogy nem mindenki tud kutyául és sokszor azt hisszük, az ebek pont úgy gondolkodnak, mint mi emberek. Ezért aztán jönnek a problémák, a kutya kiássa a kertet, folyton elszökik, ugat, felugrál vagy morog, és nem értjük miért. A tankönyvszerű, fekete-fehér rajzokkal illusztrált kötet gyakorlati útmutatást ad a rossz szokások megelőzéséhez és a viselkedésbeli problémák megszüntetéséhez. Szóba kerül egyebek mellett a játék, a szobatisztaság, a testbeszéd, az ivartalanítás. Putnik-Mayer Yvette (foglalkozását tekintve tánctanár, koreográfus) manifesztuma így hangzik: „hiszem, hogy minden eb képes a »beszédre«, csak jól kell olvasni a szemükből, testtartásukból, viselkedésükből”. Jól felépített, érdekes fejezetei garantáltan segítenek e kutyanyelv megértésében. Tanácsokat kaphatunk a napirend kialakításához, és ahhoz is például, hogyan fárasszuk le rövid és vidám foglalkozásokkal az örökmozgó kutyát testileg, szellemileg egyaránt.


turnKristy Turner: Vegán - 125 recept

A reformétkezések közül az egyik legnépszerűbb irányzat a vegán konyha: ez az étkezési mód kizárólag növényi alapanyagokból készült ételeket engedélyez, még a tojás vagy a tejtermékek sem fogyaszthatóak. Ma már köztudott, hogy ez a korlátozás nem gátolja meg az igazán változatos és laktató, ízvilágukat tekintve izgalmas fogások készítését - ezt bizonyítja Kristy Turner kötete is. Ahogy az alcímben is olvasható, a gyűjteményben pontosan százhuszonöt recept kapott helyet. Az első fejezetben azonban még nem ételleírások szerepelnek, hanem azok a - sokszor valóban speciális - készítési technikák és alapanyagok, amelyek a vegán főzés fontos elemei. Az ételek között találunk olyanokat, amelyek pótolni hivatottak a "tiltott" fogásokat: a sajtot, a húsételeket, halat, de válogathatunk "ízletes proteinforrások", zamatos étkek, saláták, reggelire ajánlott finomságok, "nem kimondottan egészséges vegán ételek", levesek, pizzák, kiadósabb és ünnepi asztalra ajánlott főfogások, desszertek, csokik és fagyik közül.


filoA filozófia nagykönyve

A brit filozófusok, egyetemi oktatók által összeállított kötet a filozófia történetét igyekszik átfogóan bemutatni, az ókortól napjainkig. A szerzők hat nagy időrendi fejezetben (Ókor; Középkor; A reneszánsz és a racionalizmus kora; Forradalmak kora; A modern világ; Kortárs filozófia) ismertetik a bölcselet históriáját, elsősorban a nagy filozófusok személye köré csoportosítva azt. Milétoszi Thalésztól Arisztotelészig, Aquinói Szent Tamástól René Descartes-ig, Jean-Jacques Rousseau-tól Karl Marxig, Friedrich Nietzschétől Ludwig Wittgensteinig, Martin Heideggertől Hannah Arendtig, Albert Camustől Michel Foucaultig, Jacques Derridától Slajov Žižekig mutatják be a filozófusok életét, legfontosabb gondolatait. Mindezt viszonylag rövid (egy-négy oldalas), olvasmányos fejezetek formájában, a főszöveget összefoglaló táblákkal, képekkel és magyarázó ábrákkal kiegészítve, melyek nagymértékben segítik az egyénként meglehetősen nehezen emészthető tudományos gondolatok megértését. A függelékben további filozófusok rövid élet- és pályaképe, fogalomtár, név- és tárgymutató, valamint a magyarul is megjelent művek listája kapott helyet.


narayNáray Tamás: Zarah

Már önéletrajzi ihletettségű, kétkötetes debütáló regényével (Az utolsó reggel Párizsban, megmutatta az ismert divattervező, Náray Tamás, hogy az íráshoz is van tehetsége. Zarah című, második regénye egy történelmi korszakokon, generációkon és országhatárokon átívelő, mozgalmas családtörténet, mely egy kivételes asszony sorsán keresztül mesél a 20. századról. A történet főszereplője, Zarah Winter szerető családba születik, és gyermekkora fényűzésben és csodás műkincsek között zajlik, a dél-bajorországi Starnbergi-tó partján. Az 1930-as évek, a nemzetiszocialisták hatalomra kerülése azonban az ő életüket is gyökerestül felforgatja. Ám hiába veszik el Zarahtól a családját, az otthonát, a hazáját, sőt még a nevét is, ő mindvégig hű marad önmagához és szerettei emlékéhez...


bodorBodor Ádám: Vissza a fülesbagolyhoz

Egyszerre ismerős s ismeretlen, egyszerre természetes és bizarr világ elevenedik meg Bodor Ádám két és fél évtizednyi munkásságából válogató, immár negyedik kiadásban megjelenő novellagyűjteményében. Ismerős, mert szomorú kisembereké az ábrázolt lét, de mégis sokszor sejtelmes-homályos, mert belső, lélekmélyi rezdüléseiket jelzi az író. Jelzi: hiszen nem hagyományos értelemben, aprólékosan mutatja be hősei gondolkodását vagy érzelmi életét, inkább reakcióikat, gesztusaikat vetíti ki pillanatfölvételek formájában. A novellák tárgyi világa konkrét, realista, mégis olyan, mintha a képzelet szülte volna. S ez azért lehetséges, mert a táj az ember belső valóságának kivetítése, szimbólumok hordozója. E jelkép pedig nem mást takar, mint a vágyat és a hitet, mely lehet elképzelhető és lehet létező, de az emberhez méltó élethez föltétlenül hozzátartozik. Ilyenformán a karcolat terjedelmet ritkán meghaladó kisprózák különútú folytatását jelentik a magyar realista epika hagyományának, miközben egy magában álló, egyedi és hatásában szuggesztív életmű fontos részei.


davisBrooke Davis: Az elveszett és meglett dolgok könyve

Milli Bird érzékeny és intelligens hétéves kislány, aki már pici kora óta úgy próbál megküzdeni a halál rendre bekövetkező tényével, hogy mindent és mindenkit, akit utolér a környezetében az elmúlás, azt feljegyzi a Halott Dolgok Könyvébe. Amikor helyet kap a lapokon az édesapja is, akkor keserves idők köszöntenek Millie-re, s nem csak a gyász miatt: az anyja egyszerűen képtelen feldolgozni a férje halálát, olyannyira, hogy zavarodott állapotában otthagyja a kislányt egy áruház fehérneműosztályán, s nem tér vissza hozzá. Millie várakozás közben ismerkedik meg Karllal: az idős úr az idősek otthonából lépett meg, s folytonosan gépelt üzenetekkel tartja a kapcsolatot elhunyt feleségével. Karl a szárnyai alá veszi az elhagyott kislányt, akinek nemsokára egy másik, hasonlóan rendhagyó segítője akad a férje halála óta teljesen elzártan élő szomszéd néni, Agatha személyében. Karl és Agatha elhatározzák, hogy minden áron felkutatják Millie édesanyját, de végül nemcsak őt, hanem az életörömöt is - újra - megtalálják.

 

nyaryNyáry Krisztián: Merész magyarok

Az Így szerettek ők-kötetek és az Igazi hősök után újabb könyvvel jelentkezik Nyáry Krisztián. Ezúttal harminc történettel szolgál "elfeledett példaképekről, hitről, becsületről és bátorságról". A kötet szereplői rendkívül különböző emberek. Kiválasztásuk ezúttal is teljesen szubjektív módon történt; 2015-ben az ő életük foglalkoztatta legjobban a szerzőt. Néhány dolog köti csak össze őket: a 19-20. század Magyarországán éltek, és egy nagyon szilárd, határozott belső értékrend szerint döntöttek, ahhoz tartották magukat. A kommunisták "kékcédulás" választását leleplező, és ezért hat és fél évet egy szovjet munkatáborban raboskodó, szociáldemokrata angoltanárnő, Karig Sára és az 1944-es, konzervatív meggyőződésű embermentő, Soos Géza ugyanúgy megfér egymás mellett, mint Márton Áron, a hazájából kitiltott katolikus püspök, Löw Lipót, a nemzetőr rabbi vagy a mártírhalált halt Salkaházi Sára. Olvashatunk Minchnay Gyuláról, a recski munkatáborból egyedüliként megszökött fogolyról, Hummel Károlyról, a Vakok Intézetének papjáról, aki megakadályozta egy vak lány megerőszakolását, és ezért lelőtték az oroszok, Richter Gedeonról, a világhírű gyógyszergyár alapítójáról, akit a zsidótörvények miatt csak díjazás nélküli tanácsadóként engedték be saját gyárába, Kresz Gézáról, aki az orvostársadalom többségének ellenállása mellett, kitartó küzdelem után a semmiből hozta létre a világ egyik legfejlettebb mentőszolgálatát vagy Fuchs Jenő olimpikon kardvívóról, aki 1942-ben önként jelentkezett munkaszolgálatra, később pedig fontos szerepe volt a gazdasági élet újraindításában. Megismerhetjük Fadlallah el Hedad Mihályt, aki Szíriából menekült Magyarországra, és magyar katonatisztként tette a világ legjobbjává a bábolnai ménest, Bédy-Schwimmer Rózsa nőjogi aktivistát, az 1915-ös Békehajó ötletgazdáját, Reviczky Imrét, aki negyvenezer zsidó, román, szerb és ruszin munkaszolgálatos életét mentette meg emberségével, vagy Steinschneider Lilly-t, akinek a hazai elutasítás miatt külföldön kellett letennie vizsgáit, hogy később ő legyen Magyarország első női pilótája.


gabaldonDiana Gabaldon: Outlander - Az idegen

Claire Randall éveken keresztül szolgált a második világháborúban ápolónőként. 1945-ben - megünnepelni, hogy életben maradtak - egyfajta második nászútra utaznak férjével, Frankkel a vadromantikus skót felföldre. Kirándulás közben azonban Claire elkövet egy végzetes dolgot: amikor tréfából átgyalogol egy ősi kőkörön, visszalép az időben több mint kétszáz évet, és 1743-ban találja magát. A sors további különös szeszélye folytán hamarosan megismerkedik a férje egy különösképp rosszindulatú ősével, Jonathan "Black Jack" Randall kapitánnyal, valamint James Fraserrel, a jóképű, lovagias felföldi harcossal. Noha Claire már férjezett (igaz, Frank a huszadik században tartózkodik), forró szerelemre gyullad Jamie iránt, és szenvedélye nem is marad viszonzatlan. Leszámolva múltjával (vagyis jövőjével) Claire hozzámegy új szerelméhez, ám amikor lehetősége nyílik arra, hogy visszatérjen saját idejébe, meginog, melyik életet és férfit válassza... A monumentális regényfolyamból a közelmúltban sikeres sorozat is készült, amely jelenleg a harmadik évadánál tart.

december 13.

follettKen Follett: A tűzoszlop

Minden idők történelmi regényei között a legnépszerűbben közé tartozott Ken Follett regénye, A katedrális, amelyet sok évre rá követett Az idők végezetéig című folytatása, most pedig, A tűzoszloppal a mű már trilógiává bővül. Noha az egyes kötetek között több mint száz esztendők telnek el, a vezérszál világos: a történetfolyamban A katedrálisban megismert karakterek - elsősorban Aliena és John - leszármazottainak krónikája bontakozik ki. Ebből a kingsbridge-i családból származik a mostani regény központi alakja, Ned Willard is, aki bár nem arisztokrata (felmenői sikeres kereskedők voltak), tehetségének köszönhetően a legfelsőbb körökbe jutott, és Tudor Erzsébet teljes bizalmát élvezi: Ned nem más, mint Erzsébet kémfőnöke. A szerepe így rendkívül fontos, hisz politikai ellenfelei - a trónkövetelő Stuart Mária és katolikus szövetségesei - számos alkalommal próbálják a Tudor uralkodónőt eltenni láb alól - Ned szemfülességének köszönhetően rendre sikertelenül. A férfi sokáig nem is sejti, hogy legádázabb ellensége a falakon belül van: imádott felesége - a nem mellesleg katolikus családból származó Margery - fivére, vagyis Ned sógora az egyik fő szervezője annak a hálózatnak, amely egyenesen Franciaországból szállítja az elsőrangú, katolikusok által finanszírozott bérgyilkosokat...

 

Bővebben: december 13.

október 12.

brodBródy János: 52 év dalszövegei

Különös verseskötetet vehetnek kézbe a könyv olvasói. A vaskos kötet borítójáról a hetvenedik életévét tavaly ünneplő Bródy János tekint nézőjére mint szerző – igazából dalszerző, mint az Illés és Fonográf zenekarok szövegírója, ezenfelül gitáros-énekes zeneszerzője, sok Koncz Zsuzsa-szám alkotója. Ki ne emlékezne ezekre az egész generációk számára halhatatlan sorokra: „Azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa,/ azt hiszed, hogy hallgatunk a hazug szóra./ Azt hiszed, hogy mindig mindent megbocsájtunk,/ azt hiszed, hogy megtagadjuk minden álmunk” (Miért hagytuk, hogy így legyen). Rövid és hosszú sorok, rímek, strófák, ritmusok: minden vers új oldalon, mint megannyi önálló mű, évszámok és albumok szerint ciklusokba rendezve 1966-tól (Néha furcsa hangulatban) 2016-ig (Magyarok közt európai). Több mint fél évszázad termése ez a rockzene rázós pályáján. Költészet a javából, amelynek opusait ezrek, milliók fújták kívülről, és ma sem törlődnek a kollektív emlékezetből. A Kádár-korszak furcsa levegőjét tették elviselhetővé az olyan slágerek, mint az Amikor én még kissrác voltam, a Sárga rózsa, a Ha én rózsa volnék, a Földvár felé félúton, a Személyi igazolvány, a Nyuggerdal, a Lesz még egyszer vagy az István, a király dalai.

Bővebben: október 12.

szeptember 7.

cunningMichael Cunningham: Mire leszáll az éj

A Pulitzer-díjas amerikai szerző regénye korábbi műveihez hasonlóan, páratlan érzékenységgel ábrázolja modern korunk, felgyorsult életünk fonákját, a mélyben lappangó élethazugságokat. A történet főhőse egy New Yorkban élő negyvenes házaspár, akik látszólag mindent elértek az életben, s szakmai karrierjük csúcsán vannak. Peter Harris sikeres műkereskedő, felesége, Rebecca pedig egy képzőművészeti magazin szerkesztője. Egy hatalmas, fényűző loftban élnek Manhattanben, lányuk Bostonban tanul az egyetemen, ők meg munkájukból kifolyólag rendszeresen járnak kiállításokra és partikra. Egy napon aztán megérkezik Rebecca öccse, Ethan, aki egy időre náluk száll meg. A srác egykor drogfüggő volt, de már egy éve tiszta, ám nem nagyon találja a helyét az életben. Nemrég tért vissza Japánból, és most arra készül, hogy a művészeti életben próbálja ki magát. Peter szkeptikus a sikert illetően, ám Ethan szabadságvágya rá is ellenállhatatlan hatást gyakorol. Addig gondosan felépített élete kezd darabokra hullani. Kételkedni kezd az általa képviselt művészekben és a művészetben általában, karrierjében, sőt a házasságában is...

Bővebben: szeptember 7.

július 7.

torocsikTörőcsik Mari – Bérczes László beszélgetőkönyve

Korunk színészlegendája Törőcsik Mari, aki a közönséget most is ugyanúgy képes elvarázsolni, mint hatvan évvel ezelőtt. Így vélhetően sokakat érdekelni fog a Bérczes Lászlóval közös "beszélgetőkönyve". Meglepő felütéssel kezdődik az - egyébként végig élőbeszédszerű - interjúkötet: első találkozásukkor ugyanis annak kapcsán kezdtek beszélgetni, hogy miként tervezi saját temetését Törőcsik Mari, s hogyan fognak majd volt férje, Maár Gyula és az ő hamvai találkozni a Fekete-tengerben. Ezt követően természetesen rengeteg minden másról szó esik a vaskos kötetben. Törőcsik Mari őszintén és bőbeszédűen mesél a nagyszülőkről és a szülőkről, testvéreiről, a Pélyen töltött gyermekkorról, alap- és középfokú tanulmányairól, a főiskolai felvételiről és színi tanulmányairól, első szerepeiről. Megismerhetjük hat évtizedes pályájának legfontosabb színpadi és filmes alakításait, olvashatunk a cannes-i életműdíjról, pályatársakról, barátokról és persze szerelmekről. Mindezt számtalan fekete-fehér fotó kíséretében.

Bővebben: július 7.

június 2.

szelesiSzélesi Sándor: Kincsem

A mozikban jelenleg is nagy sikerrel vetített film, a „csodaparipa”, Kincsem életét elmesélő történet egy, a filmtől eltérő olvasatát vetette papírra a szerző, ígérve, hogy az ő regénye, az igazi Kincsem történet. Tápiószentmártonban, 1870-es évek elején kezdődik a regény, a Blaskovich kúria birtokán, ahol a tulajdonos Blaskovich Ernő istállójában, a Weternymph nevű kanca megelli a későbbiekben Kincsemre keresztelt, különleges képességű lovat. A fiatal kanca azonban születése után még semmiféle erre utaló jelet nem mutat, mi több, inkább fejletlen állatnak tetszik gazdája előtt. Ám Ernő, aki szinte imádattal gondozza lovait, egy idő után meglátja kancájában a tehetséget, és ettől kezdve minden erejével arra törekszik, hogy kihozza Kincsemből a legtöbbet, amelyről – a későbbi világsikerek bebizonyították – kezdetben még nem is álmodhatott. A férfi egy budapesti, Nemzeti Színházban tett látogatása során megismerkedik a kedves, és ibolyaszínű szemeivel őt szinte megbabonázó, színésznőnek készülő Szabó Karolinával, akit a kor legendás művésznője, Blaha Lujza vesz védőszárnyai alá. A férfi azonban alacsony, zömök termetű, míg a sudár, nálánál húsz esztendővel fiatalabb lány egy fejjel magasodik fölé. Ez azonban csak a környezetüket zavarja, időnként gúnyolódás céltáblájává válnak, ám végül szerelmi házasságuk bizonyítéka annak, hogy mindkettőjük érzelmei őszinték és biztosak voltak. Addig azonban még számos akadályt kell elhárítaniuk, mert akik Kincsem folyamatos győzelmeit akarják „megtorpedózni”, úgy érzik, ha érzelmeiben támadják Blaskovitsot, ez előbb vagy utóbb, de térdre kényszeríti majd a férfit, és az ő lelki összeomlása után talán Kincsem mellől is elpártol a szerencse.…

Bővebben: június 2.

április 19.

budBud Spencer: Különben dühbe jövök

Bár westernfilmek hőseként ismerte meg a nagyvilág, Carlo Pedersoli sokkal több ennél: forgatókönyvíró, producer, úszóbajnok, olimpikon. Miután aláírta első hollywoodi szerződését, utolsó vízilabda-mérkőzését a magyar válogatott ellen vívta. Könyvében az immár 81 éves színész, akit 1991-ben a Time a leghíresebb olasznak nevezett, megható öniróniával mesél gyermekkoráról, a sportolóként töltött évekről, arról, hogy hogyan került bele szinte véletlenül a filmek világába, barátságáról Mario Girottival, azaz Terence Hillel,a tengerentúli élményeiről és végül visszatéréséről Rómába.

 

Bővebben: április 19.

március 3.

dukajJacek Dukaj: Más dalok

A világtörténelem közismert díszleteiből, történeteiből, illetve az írói fantázia alkotta elemekből varázsolta elő új, szépirodalmi igénnyel megalkotott regényének alternatív korát, valóságát a lengyel tudományos-fantasztikus irodalom egyik legjelentősebb egyénisége, Jacek Dukaj. A történetből egy ismeretlen-ismerős Föld és civilizáció bontakozik ki: több brutális, gigantikus háborút követően a hatalom és a kultúra egyik középpontja a ragyogó Alexandriában van - a másik pedig a Holdon, amelyet addigra meghódított és benépesített az emberiség. A történet főszereplője Hieronim Berbelek, korábbi katonai parancsnok, akinek miután megalázó vereséget szenvedett Moszka kratisztoszától, a Feketemágustól, nemcsak derékbe tört addig meredeken felfelé ívelő katonai karrierje, de elvesztette a Formáját is, ami itt a személyiség egyfajta esszenciáját, sajátos erejét takarja. Berbelek azóta kereskedőként tevékenykedik, de nem felejtette el azt, aki porba taszította. Így amikor Afrikában terjedni kezd egy baljós természeti jelenség, az ún. Görbület, s a tömegek a Feketemágust teszik felelőssé, Berbelek érzi, hogy eljött a bosszú pillanata, mást sem kell tennie, mint az ellenséges tömegek élére állnia. Hamarosan azonban kiderül, hogy Berbelek dolga most sem lesz egyszerű, ellenfele ugyanis nem földi, s tán nem is halandó...

Bővebben: március 3.

február 2.

esterhEsterházy Péter: Hasnyálmirigynapló

A legújabb Esterházy-kötet a szerző előre haladott állapotú, hasnyálmirigy rákbetegségének naplója. Az idén 66 esztendős író 2015-ben, a Szent László kórház falai között szembesült a testében pusztító kórral. Ekkor, 2015. május 24-én határozta el, hogy naplót ír betegségéről, melynek első bejegyzései ekként tudósítják az olvasót: "Rák, ez a jó kezdőszó, noha nem rögtön hangzott el... Ma kezdődik a nyár. 83,4 kg vagyok, lettem, ez mínusz 10 karácsony óta. Rák nélkül szupi volna". Az olvasó pedig a sokkoló hír tudomásulvétele után, amennyiben saját vagy környezetében átélt, elszenvedett rákbetegségnek már tanúja volt, a hirtelen támadt belső csöndjében elkezdi "fölfejteni", értelmezni Esterházy lelkiállapotát, "kihámozni" a gyakorta ironikus sorok között megbújó igazságot. A szerző végtelen természetességgel ír betegségéről, mintegy hitet és biztatást adva nemcsak önmagának, de olvasóinak is, akik az író megkérdőjelezhetetlen "híveiként" követik őt a naplófeljegyzések nyomán, a remélendő gyógyulás felé vezető úton. Mert remélni lehet és kell is, hiszen az lehetetlen, hogy egy organikus kór útját állja az írói "igyekezetnek", hogy egy efféle betegség az írás ellen fordítsa a szerzőt. Ám Esterházy nem adja könnyen magát, mi több ebből a földi halandó számára döbbenetet keltő, végletes helyzetből is "poézist fabrikál", megénekli, eldadogja, elimádkozza, elvágyakozza a gyógyulást, miközben realista, szikár sorokban számol be egyre romló fizikai állapotáról. Az olvasó pedig vele együtt remél és fohászkodik, hogy a gyógyulás kegyelme mielőbb "érintse" meg a szerzőt. Esterházy 2016. július 14-én hunyt el.

Bővebben: február 2.

január 4.

gyarmatiGyarmaty Andrea: Gyere velem gyógyítani!

Sok éves gyermekorvosi tapasztalat összegződik ebben a kiváló ismeretterjesztő-tanácsadó kötetben, amelyet a szerző kifejezetten kisgyermekes családok, szülők számára állított össze. A mű első fejezetében esik szó az anatómiai alapokról, az agy és az idegrendszer működéséről, az orvosi vizsgálat menetéről, valamint arról, hogy miként válasszuk ki a bizalmunkra valóban méltó gyermekorvost. A folytatásban csupa olyanról olvashatunk, amely kezdő anyukák, apukák kicsikkel kapcsolatos ismeretanyagát bővíti: sok egyéb mellett ír a szerző a családtervezésről, a kisbaba születéséről, az újszülöttkor sajátosságairól, a tipikusan erre a korra jellemző problémákról (alvás, hasfájás), a szobatisztaságról, a gyerekkori félelmekről, az iskolaérettségről, a kamaszkori változásokról stb. A kötet második felében a gyerekkorban előforduló betegségeket mutatja be a szerző ábécérendben (az affektív apnoe-től a tetvességig), majd válaszol néhány gyakorta elhangzó kérdésre (pl. olyan témákkal kapcsolatban, mint a gyógyszerszedés, a védőoltások, a mosdás stb.), és megoszt néhány "nagyitól hallott" házi praktikát is. A széles körben ajánlható, rengeteg - sokszor közvetlen stílusban elmondott - megszívlelendő jó tanácsot tartalmazó kiadványt függelék zárja, s benne orvosi szótár, a gyerekek testi, mozgás- és mentális fejlődését bemutató táblázat, a fertőző betegségek és az esetleges sürgősségi esetek tüneteinek a felsorolása, illetve mutató zárja.

Bővebben: január 4.

november 16.

odzeOdze György: Laura diplomáciai kalandjai

Pentik Laura fiatal, szép és független nő, aki ráun az ügyvédi pályára, és diplomata szeretne lenni. Rövidesen egy mediterrán városban kezdheti meg konzuli munkáját a magyar nagykövetségen. A külföldi élet azonban kegyetlen csapdákat is rejt, amelyek rádöbbentik, hogy egyedülálló nőként mennyire kiszolgáltatott, és ha nem óvatos, könnyen belekeveredhet a nagykövetség intrikákkal teli életébe. Laura azonban jól hasznosítja tapasztalatait: sikeres munkája elismeréseként önálló konzulátus vezetését bízzák rá egy kínai nagyvárosban. Itt újabb kihívások várnak rá, most aztán csakugyan egyensúlyoznia kell a kulturális szakadékok szélén. Kína még egy meglepetést tartogat számára: megjelenik életében a szerelem. A diplomata kötelességeit és a szívügyeket sokszor nehéz összeegyeztetni. A helyes megoldásokig Laurának hosszú és kalandos utat kell bejárnia.

Bővebben: november 16.

október 26.

galambosGalambos Lajos: Elfújom az igazságot

"Galambos Lajos vagyok - de volt 125 nap, amikor SD 25-14-es rabnak szólítottak.
Nézettségi rekordokat döntöttem a tévében, világsztárokkal léptem fel, miniszterelnököknek zenéltem - de volt 125 nap, amikor a szomszédos cellákban ülőknek játszottam egy olcsó szintetizátoron az Aranyesőt.
Jól kerestem, megvehettem magamnak, amire vágytam - de volt 125 nap, amikor száz forintot kellett fizetnem érte, hogy mossanak rám a rácsok mögött.
Egy szép, nagy birtokon lakom - de volt 125 nap, amikor egy kétszer háromméteres zárkában töltöttem egy napból huszonnégy órát.
Imádom a családom, tűzbe mennék a feleségemért és a gyerekeimért - de volt 125 nap, amikor nem ölelhettem magamhoz, nem csókolhattam meg őket.
Ötvenöt év alatt nagyon sok minden történt velem - de volt 125 nap, amelynek minden egyes percére örök életemben emlékezni fogok.

Ebben a könyvben leírtam mindent, mi történt attól a borzalmas reggeltől kezdve, amikor kommandósok rontottak ránk a saját házunkban, egészen addig a pillanatig, amíg kiléphettem a székesfehérvári börtön kapuján. Ez nem mentegetőzés, szerecsenmosdatás vagy mártírkodás, egyszerűen csak elmesélem azt a borzalmat, ami bárkivel megtörténhet. Azt hiszi, önnel nem? Én is azt hittem..."

Bővebben: október 26.

augusztus 23.

hegyiHegyi Barbara: Alkalomadtán

Három év elteltével most ismét szakácskönyvvel jelentkezik Hegyi Barbara, aki korábban már bizonyította, hogy a gasztronómiát hasonlóan művészi szinten képes művelni, mint a színészetet. A szívének (valamint családjának és barátainak) kedves, házias, ugyanakkor gyakorta ínyenc recepteket formabontó szerkesztésben teszi közzé, alkalmakhoz, hangulatokhoz, emlékekhez kötve azokat. Így kaptak könyve fejezetei egyebek mellett olyan címeket, mint Az öreg hölgy látogatása, Bánatunkban, Kettesben, Szilveszter, Külföldi vendég, Téli ebéd, Macskajaj, vagy Reggeli délben. A választékban a teljes menüsor helyet kapott, így mi is kedvünkre válogathatunk az előételek, levesek, saláták, főfogások, nyalánkságok között. A gyönyörű, színes fotókkal kísért kiadvány végén mutató segíti a keresést.

Bővebben: augusztus 23.

augusztus 3.

thatcherMargaret Thatcher: Életem

Vaslady néven vált világszerte ismertté az Egyesült Királyság első női miniszterelnöke, aki tizenegy éven keresztül (1979-1990) töltötte be tisztségét, és országa egyik legellentmondásosabb politikusaként vonult be a történelembe. Margaret Thatcher lemondása után két memoárt is írt: az 1993-ban napvilágot látott The Downing Street Years miniszterelnöki éveiről szólt, míg a két évvel később napvilágot látott The Path to Power című művében fiatal éveit és korai politika karrierjét mutatta be. Halála évében, 2013-ban jelent meg hazájában a két mű közös, ám némiképp rövidített kiadása (kihagyva például az utóbbi mű aktuálpolitikai tárgyú esszéit), amely - az Antall József Tudásközpont jóvoltából - immár magyarul is olvasható. Az így egybegyúrt emlékiratból megismerhetjük családját, a granthami gyermekéveket, tanulmányait, megismerkedését későbbi férjével, Denisszel, majd azt, hogyan szerzett ügyvédi címet, és miként vett részt - legfiatalabb női jelöltként - az 1951-es választási kampányban. Bemutatja képviselősége kezdeteit, az ellenzéki éveket, majd oktatási miniszterségét (némiképp önkritikusan Tanárok réme címet viseli az ezzel foglalkozó fejezet), és természetesen azt, hogyan is szerezte meg, Edward Heath kihívójaként a konzervatív párt vezető tisztségét. Legrészletesebben természetesen a négyévi ellenzéki vezérséget követő miniszterelnökségről esik szó, kitérve egyebek mellett a nagy vitákat kiváltó gazdasági intézkedésekre, a privatizációkra, az egyes választási kampányokra, az 1984-85-os bányászsztrájkra ("Mr. Scargill lázadására"), az IRA terrorizmusára és az arra adott válaszlépésekre, vagy éppen a falklandi háborúra. Olvashatunk az 1985-ös angol-ír egyezmény megszületéséről, az Európai Közösséghez fűződő kapcsolatokról, a Szovjetunióval való viszonyról, az 1987-et követő oktatási reformokról vagy 1990-es lemondása részleteiről is. Ír családi életéről, az 1984-es, IRA által elkövetett bombamerénylet részleteiről, és számos politikussal való találkozásairól, Ronald Reagantől Teng Hsziao-pingen és Helmuth Kohlon keresztül Mihail Gorbacsovig. A fotómelléklettel is ellátott kötetet részletes időrendi táblázat, valamint név- és tárgymutató zárja.

Bővebben: augusztus 3.

június 29.

martinGeorge R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja

George R. R. Martint A tűz és a jég dala ciklus darabjai tették világhírűvé. Ám a szerző nemcsak annak a szériának a könyvein dolgozik - Westeros világáról több más történetet (novellát, kisregényt) is lejegyzett az elmúlt évek során, így valóban teljes fantáziavilágot teremtve, részletes földrajzi leírással, történelemmel. Míg - valamikor a homályos jövőben - meg nem jelenik a ciklus várva várt hatodik kötete, addig a rajongók ezekkel az elbeszélésekkel vigasztalódhatnak; ebben a kötetben három ilyen kisregény terjedelmű westerosi történet kapott helyet. Mindhárom írás főhőse Dunk, aki királyvári utcakölyökből lett először fegyverhordozó, majd lovag, később pedig igazi hős, aki a birodalom legjobbjaival mérte össze a tudását a hatalmas téttel bíró tornákon. Így találkozunk vele az első történetben (A kóbor lovag-ban) is: Krajcárfai Ser Arlan, az idős lovag, aki mellett szolgált, épp elhalálozott, s Dunk megörökölve az öreg fegyvereit, elhatározza, hogy a Hamugázlóhoz indul, ahol épp lovagi tornát tartanak. Immár Ser Duncan néven jelentkezik is, s a sors úgy hozza, hogy az akkor regnáló királyi ház, a Targaryenek egyik sarjával kell összecsapnia. És attól a pillanattól kezdve Ser Duncan sorsa radikális fordulatot vesz...

Bővebben: június 29.

április 19.

asimIsaac Asimov: Kavics az égben

Isaac Asimov eredetileg 1950-ben írta a Kavics az égbent, a Birodalom-sorozat harmadik, záró darabját, amelyet a magyar közönség először több mint negyven évvel később olvashatott (Budapest, Galaktika, 1992). Az ismét megjelenő regény elején Chicago egyik utcáján sétálva Joseph Schwartz, egy hatvankét éves nyugdíjas szabó egy nukleáris kísérlet véletlen áldozatává válik, aminek következtében egyik pillanatról a másikra több tízezer évet utazik az időben a jövőbe. Magához térve egy teljesen ismeretlen helyen találja magát, és még az emberek által beszélt nyelvet sem érti. Hosszas gyaloglás után végre talál egy földművesek által lakott házat, ahol befogadják éjszakára. A ház lakói azt gondolják róla, hogy szellemileg sérült, ezért beleegyezése nélkül felajánlják egy tudományos kísérlet, az ún. "összegző" alanyának. Ezen kísérletek célja, hogy fejlesszék az alanyok értelmi képességeit, azonban több eddigi páciens belehalt már. Schwartz életben marad, és azt veszi észre, hogy nagyon gyorsan képes elsajátítani az emberek által a jövőben beszélt nyelvet, amit addig nem értett. Mellékhatásként telepatikus képességei is kialakulnak, amelynek segítségével képessé válik olvasni az emberek gondolataiban, és bizonyos mértékig befolyásolni az akaratukat. Megtudja, hogy az eltelt évtízezredek alatt a Föld nagyrészt radioaktívvá vált, a bolygó azonban már háromszor fellázadt a múltban Trantor - a Galaktikus Birodalom fővárosának - uralma ellen...

Bővebben: április 19.