március 3.

dukajJacek Dukaj: Más dalok

A világtörténelem közismert díszleteiből, történeteiből, illetve az írói fantázia alkotta elemekből varázsolta elő új, szépirodalmi igénnyel megalkotott regényének alternatív korát, valóságát a lengyel tudományos-fantasztikus irodalom egyik legjelentősebb egyénisége, Jacek Dukaj. A történetből egy ismeretlen-ismerős Föld és civilizáció bontakozik ki: több brutális, gigantikus háborút követően a hatalom és a kultúra egyik középpontja a ragyogó Alexandriában van - a másik pedig a Holdon, amelyet addigra meghódított és benépesített az emberiség. A történet főszereplője Hieronim Berbelek, korábbi katonai parancsnok, akinek miután megalázó vereséget szenvedett Moszka kratisztoszától, a Feketemágustól, nemcsak derékbe tört addig meredeken felfelé ívelő katonai karrierje, de elvesztette a Formáját is, ami itt a személyiség egyfajta esszenciáját, sajátos erejét takarja. Berbelek azóta kereskedőként tevékenykedik, de nem felejtette el azt, aki porba taszította. Így amikor Afrikában terjedni kezd egy baljós természeti jelenség, az ún. Görbület, s a tömegek a Feketemágust teszik felelőssé, Berbelek érzi, hogy eljött a bosszú pillanata, mást sem kell tennie, mint az ellenséges tömegek élére állnia. Hamarosan azonban kiderül, hogy Berbelek dolga most sem lesz egyszerű, ellenfele ugyanis nem földi, s tán nem is halandó...


ambrusAmbrus Lajos: A somlai

Ambrus Lajos József Attila-díjas író ezúttal hazánk legkisebb (566 hektáros) borvidékéről, a három vulkánhegy alkotta Somlói-borvidékről, múltjáról, hagyományairól, jelenéről és jövőbeni lehetőségeiről ír: "számomra ez a mi somlaink, mint bármely remekműve a szellemnek, meglepően egyszerű természetességgel született. Terroir és fajta (sokféle szőlőfajta) és a hozzá leginkább illő karakter csudás egymásra-találásával. Lehet ugyan régészeti leletként is felfogni, de inkább újra előállításra váró, különleges »piaci termékként« is. - A mi somlaink: kiemelni a felejtés sötét vermeiből, és apró, csillogó mozaikdarabként összeillesztgetni. Minden elemét újrafényezni, új funkciót keresni neki, és lehetőleg minden összefüggését újragondolni. Egy remélt új Egészet rekonstruálni… A fényes, klasszikus somlai borról beszélek, amelyről - léket kapott hellén hajó az Égei-tenger hullámgödrében - egyszerre tudunk sokat és keveset. Amely egyszerre őriz tudást és tapasztalatot és ízlést és szilajságot és nyugodt derűt…"


radzinszkijEdvard Radzinszkij: Koba – Sztálin apokalipszise I.

A kilencvenes években világsikert aratott Edvard Radzinszkij Sztálin-életrajza, amely nem nélkülözte a regényes elemeket sem. Ezúttal, hogy még közelebb kerüljön Sztálinhoz, az emberhez, háromkötetes regény formájában beszéli el életét. A mesélő Sztálin - kitalált - grúz barátja és hasonmása, pártbecenevén Fudzsi, aki már a hetvenes években, nagy betegen Párizsban élve juttatja el Radzinszkijnak kéziratát, hogy bemutathassa az embereknek azt a Kobát (ez volt Sztálin "beceneve"), akit rajta kívül kevesen ismertek ennyire. Az elbeszélést annak az 1953. február végi napnak az elbeszélésével kezdi, amikor Sztálin meghalt dácsájában, és amellyel kapcsolatban legalább annyi a kérdőjel, mint más, Sztálinnal kapcsolatos eseménnyel összefüggésben. Ezután kanyarodik vissza Koba születéséhez. Az első könyv egészen 1937-ig, vagyis a Nagy Terrorig beszéli el az életutat. Megismerhetjük a későbbi diktátor gyermekkorát, bekapcsolódását az illegális kommunista mozgalomba, kapcsolatát Leninnel, Trockijjal, Buharinnal és a többi kommunista vezetővel. Olvashatunk a forradalomról és a bolsevik hatalomátvételről, Lenin haláláról, a diktatúra kiépítéséről, a Kirov elleni merényletről, a koncepciós perekről vagy éppen a Vörös Hadsereg lefejezéséről, közvetlenül a második világháborút megelőzően. A regény természetesen Sztálin magánéletéről is érzékletes képet fest.

 

trumpMichael D'Antonio: Soha nem elég – Donald Trump: küzdelem a sikerért

Kevés megosztóbb amerikai híresség van, mint az üzletember, médiaszemélyiség és politikus Donald Trump, aki a republikánus párt színeiben 2016-ban megnyerte az elnökválasztást. A 2010-es évekre - köszönhetően rendkívül sikeres valóságshowjának, A tanítványnak is - "szimbolikus figurává vált. Alakjában ötvöződött a gazdagság és a közönségesség. (...) 2014-re Trump két lábon járó Rorschach tintafolt-tesztnek számított. Aki ránézett, az jól láthatta a nagyravágyás, a megszállottság, az agresszió és a bizonytalanság extrém elegyét. Ugyanakkor képes volt a kreatív viselkedésre, erőt és őszinteséget sugárzott." Mindezt Michael D'Antonio írja róla - jó időzítéssel - most magyarul is megjelenő könyvének bevezetőjében. A Pulitzer-díjas újságíró a könyvhöz öt interjút is készített Trumppal (igaz, az utolsó két beszélgetést már nem volt hajlandó megejteni vele, mert megsértődött rá, ugyanis egy olyan személlyel is interjút készített, akit Trump gyűlöl). Személyes találkozásukkor éles eszű, tréfás és elbűvölő beszélgetőtársnak bizonyult. Ugyanakkor már az első találkozó alkalmából jókedvűen megemlítette, hogy esetleg őt is be fogja perelni (mindez nem volt teljesen meglepő, hiszen Trump pályafutása során számos újságírót fenyegetett meg már perrel). Az egész életutat és ezt a rendkívül összetett személyiséget mutatja be a vaskos kötet. Kicsoda valójában Donald Trump? Honnan jött és mit tudunk a felmenőiről? Kik voltak azok az emberek, akik fiatalkorában a legnagyobb hatást gyakorolták rá? Kik segítették, amikor már felnőtt volt? Hogyan szerezte első millióját? Hogyan növelte aztán tovább a vagyonát? Milyen értékek irányították szakmai és személyes fejlődése során? Hogyan kapcsolódott be a szórakoztatóiparba, majd miért kóstolt bele a politikába? Hogyan alakult politikai karrierje, a demokrata párttól a republikánusokig, s a 2012-es sikertelen próbálkozás után négy évvel hogyan lett elnökjelölt? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre igyekszik választ adni a nagyjából kronológiai rendben haladó kötet.


caminoSándor Anikó: El Camino – Az út, ami haza visz

Se vége se hossza a Santiago de Compostellába vezető zarándokút megtételéről és az azon szerzett tapasztalatokról szóló könyveknek. A Tolvaly Ferenc elindította El Camino-láz Sándor Anikót is megihlette, s az érdeklődő nagyközönség most ismét olvashatja a nyolcszáz kilométeres útról szóló beszámolót. A szerző kötetében a negyven napos (evangéliumi szám) gyaloglás lélekben megélt csodáit fogalmazza meg, s legfőképp azt a csodát, miként értékeli át addigi életét egy "középkorú, magyar nő", aki "egy délelőtt felállt légkondicionált luxusirodája hűs asztala mellől… Zarándoklatra indult, de fájdalmas vezeklés lett belőle".


setzClemens J. Setz: Indigó

Önmagából alkotta meg fordulatos, misztikumba hajló thrillere protagonistáját Clemens Setz. A vele azonos nevet viselő matematikatanár (ahogy eredetileg az író is az volt) egy nagy port kavaró ügy kapcsán kerül a média érdeklődésének a középpontjába: először megvádolják azzal, hogy kivégzett egy állatkínzót, majd egy fordulatos pert követően felmentik. De Setz tanár múltja is tartogat egy megdöbbentő epizódot. A gyilkossági ügyet megelőzően, még tizenöt évvel azelőtt egy stájerországi speciális bentlakásos iskola tanára volt gyakornokként. A Helianau Intézetben Indigó-szindrómás gyerekekkel foglalkoztak, amelynek különös velejárója, hogy aki megközelíti a betegeket, azokat súlyos migrén, erős hányinger, általános rosszullét dönti le. A fiatal pedagógus egy idő után nyomasztó dologra lesz figyelmes: a kis diákok közül sokat álcázva, autóba rejtve, titokban visznek el, másoknak egyszerűen nyoma vész. Vajon mi lehet az oka a gyerekek eltünedezésének? És hogyan keveredett Clemens egy gyilkossági ügybe? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az olvasók az osztrák író izgalmas, elgondolkodtató regénye végén.


ugronUgron Zsolna: Hollóasszony

Lágy ecsetvonásokkal festette meg portréját a magyar történelem egyik legnagyobb asszonyának, Szilágyi Erzsébetnek Ugron Zsolna, aki az erdélyi úri családok nőtagjainak "életre hívásához" - amint azt előző kötetiben már bizonyította - kitűnően ért. A történészek bizonysága szerint Bellyéni Katalin és Szilágyi Bernolt László gyermekeként 1410-ben látta meg a napvilágot Szilágyi Erzsébet. Bár halálának idejére csak következtetni lehet, a szerző a Hollóasszony életének krónikáját részben fiktív elemekre is építve, ám legfőképpen történelmi tényekre alapozva, regényes módon meséli el. A családi legendárium szerint a kislány születésekor nagy fájdalmat okozott, a szülés idejére magára hagyott anyjának, később, felcseperedve apja nem akarta, hogy zárdában neveljék az amúgy is túlságosan "szenteskedő" lányát. Minden tiltakozása, "undora" ellenére, mert neki a fiatal Hunyadi János tetszett, 16 évesen férjhez adják az idősebb Hunyadi Jánoshoz, akivel alig találkozik, mert férje a törökkel való harcban járja az országot, de asszonya ez alatt hihetetlen szorgalommal, remek pénzügyi érzékkel vezeti és növeli a családi birtokot, kivívva ezzel férje megbecsülését, tiszteletét. Megszületnek gyermekeik, László és Mátyás, de az édesanya szívének közepében mindig is László fia áll. A Szilágyi és Hunyadi család tagjainak, valamint az őket szolgálóknak "korabeli" vallomása nyomán éled meg az egykori Hunyadi porta élete, és a keménykezű Szilágyi Erzsébet történelmi szerepe. Az országban folyó belháborúról, a Cilleiek, Garaiak és Hunyadiak csatározásáról, majd imádott fiának, Lászlónak a vérpadra küldéséről is szól a krónika. A regényes történet Hunyadi Mátyásnak Boroszlói Borbála nevű, közrendű leánnyal folytatott szerelmi kapcsolatából született, később Corvin János nevet kapott fiának, Szilágyi Erzsébet unokájának a világra jöttével ér véget.


dobbsMichael Dobbs: Kártyavár

Az utóbbi évek egyik legsikeresebb filmszériája volt a Kártyavár (House of Cards), amely a hatalom természetrajzával foglalkozik a politikus főhős sorsának a tükrében. Míg a sorozat amerikai díszletek között játszódik, addig az alapjául szolgáló, most magyarul is megjelenő könyv Angliába helyezi a sztorit. A főszereplője a politika teljes szamárlétráján végigmászott, tehetséges és gátlástalan Francis Urquhart, titkos és királyi tanácsos, parlamenti képviselő, a kormányon levő konzervatív párt frakcióvezetője és egyben a miniszterelnök "korbácsa": az, aki nem válogat az eszközökben, hogy a hatalom (vagy épp saját maga) akaratát rákényszerítse másokra. Francis bár rendkívül magas pozíció tölt be, pontosan tudja, hogy vannak még felette is, és ez azt jelenti, hogy ő is léphet előre, s mivel gátlások nélkül nyúl törvénytelen eszközökhöz is, ezért nem habozik korrumpálni vagy épp zsarolni azokat, akik az útjában állnak. Ténykedésére felfigyel egy fiatal, jó szimatú, ambiciózus újságírónő, Mattie Storin, a Chronicle politikai rovatának munkatársa, aki nem sajnálja sem az időt, sem az energiát, hogy sarokba szorítsa Francist. Arra azonban nem számít, hogy Urquhart ott gyöngíti el, ahol a legkiszolgáltatottabb: a szívén keresztül...


prangePeter Prange: Az utolsó hárem

Az Oszmán Birodalom utolsó éveiben játszódó történet főszereplője a cserkesz származású Fatma és az örmény származású Elisa, akik egy kurd robbantás következtében magukra maradnak egy török faluban. Nem sokkal később a két lány II. Abdulhamid szultán háremébe kerül, ahol rengeteg tanulásra és fortélyra van szükségük ahhoz, hogy rájöjjenek, miként kell bánniuk az őket őrző eunuchokkal és hogyan tudnak túljárni a több száz társnő eszén, akik mind a szultán kegyeltjeivé szeretnének válni. Az ügyes Fatmának (aki közben a Fatima nevet kapja) ez utóbbi sikerül is, Elisa pedig zenészként, és szellemes társalgóként hívja fel magára az uralkodó figyelmét. Csakhogy a hárem többi hölgye irigy szemmel nézi a két lány sikerét...