augusztus 16.

retiRéti László: Polip

Jelen regény 2013-ban, A hasonmás címmel, az Ulpius-ház Könyvkiadó edíciójában már nyomdafestéket látott. A Panda című regényből és a szerző más történeteiből már megismert, meglehetősen szarkasztikus humorral bíró, Cameron Larkin nyomozó, változatlanul a bűnözők kézre kerítésére tette fel életét, és miután visszatér San Diegóba, úgy tervezi, hogy ismét a „nehéz fiúk” nyomába liheg. Ám a sors, és főnöke másként alakítják életét, melynek következtében Larkin a világvégén találja magát egy csendes, porlepte kisvárosban, ahol semmiféle izgalmas bűneset nem borzolja föl a kedélyeket. A gyilkossági nyomozó, aki fura nyakkendőivel, többek között egy Laokón-csoportot ábrázoló díszpéldánnyal ejti ámulatba környezetét, gyorsan dönt, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megszabaduljon ingerszegény környezetéből. A tetováló szalon, hét ujjal rendelkező, Polip nevű alkalmazottját, aki régi jó „spanja”, arra kéri, szolgáljon neki valamiféle, bűntényre vonatkozó, izgalmas „fülessel”, hogy annak érdemi megfejtése után, bezsebelve felettesei elismerését, visszakerülhessen a nagyvárosba, a gyilkossági nyomozó csoporthoz. Polip nem késlekedik, és egy rendkívül bizalmas információt oszt meg Larkinnal, mely szerint: „Ölik a szimfonikusokat”. Nos, ennek a hírnek a birtokában indul el küldetését teljesíteni Larkin és a hétfőtől csütörtökig tartó néhány nap során igencsak izgalmas helyzetekbe keveredik, miközben egy rendőrnőt is el kell viselnie hivatalos társaként.


furnivallKate Furnivall: Az orosz szerető

Aki igazi nagyszabású, sok karaktert megmozgató, mégis olvasmányos, szenvedélyes, érzelmektől átfűtött könyvet keres kikapcsolódási célból, annak a számára tökéletes választás lesz Kate Furnivall közel ötszáz oldalas, remekbe szabott lektűrje. A történet főhőse egy zseniális, az arisztokrata elit által valósággal istenített belorusz zongoraművésznő, Valentina Ivanova és gyönyörű lánya, Lydia, akiknek a kommunista hatalomátvétel után menekülniük kell Oroszországból. Útjuk messzire vezet - otthonra végül számos kaland után a kínai Juncsow orosz negyedében találnak, ahol álnéven telepednek le. A szárnyaszegett Valentina hajdani sikere tárgyi bizonyítékaiból, a megannyi ajándékba kapott értéktárgyból próbál megélni, amelyhez Lydia a titokban folytatott tolvajlásaiból eredő összegekkel járul hozzá. Hamarosan a helyi bűnszervezet is felfigyel az ügyes lányra, azonban mielőtt megtörténne a legnagyobb baj, felbukkan egy ifjú és jóképű kung fu-harcos, Csang An Lo, maga mellé veszi Lydiát tanítványként és szeretőként, s kiképezi, hogy együtt vegyék fel a harcot a triádok ellen...


mercolaDr. Joseph Mercola: Égesd a zsírt!

Forradalmi étrend az agyi tevékenységek fokozására, a napi energia növelésére és a rákos megbetegedések elleni hatásos küzdelemhez – ennél az alcímnél nem kevesebbet ígér a világszerte népszerű amerikai természetgyógyász, Joseph Mercola. Néhány táblázattal illusztrált és terjedelmes végjegyzet-apparátussal kiegészített kötetével – ígéri – radikálisan megváltoztatja mindazt, amit az egészségről gondoltunk. Kutatásai során felmerült megdöbbentő felismeréseivel arra jutott, hogy szinte valamennyi betegség kialakulásának hátterében kisiklott anyagcsere-folyamatunk áll. S az egészség visszaszerzésében hatalmas szerepe lehet egy különleges étrendnek, a szénhidrátszegény és zsírban gazdag ketogén diétának. Gyakorlatias kézikönyve segít elsajátítani azt a táplálkozási szemléletet, amely pozitívan hat az szervezetünkre, és amellett, hogy elnyomja a betegségeket, támogatja a test gyógyulását.


millmanDan Millman: Az élet négy célja

Több önismereti és ezoterikus kötettel is bemutatkozott már a magyar olvasóknak az amerikai Dan Millman. Ezek sorát gyarapítja a jelen mű is, amely egy igazi „örök kérdésre” keres és kínál választ: arra, hogy mi okból születünk erre a világra. Pontosabban Millman nem ad konkrét választ, hanem módszert ajánl arra, hogy miként találjunk rá erre magunk. Hogy mederbe terelje kutakodásunkat, négy alapvető fontosságú életcélt fogalmaz meg, s aztán ezekből kiindulva segít sorsfeladatunk körvonalazásában. Mindegyiknek egy-egy fejezetet szentel: az elsőben az „élet iskolájáról”, fejlődési irányainkról és a szellemi ébredés folyamatáról ír. Ezután esik szó arról, hogy miként találhatunk rá a számunkra ideális, tehetségünknek megfelelő hivatásra, sajátos tálentumainkra, valamint rámutat arra, hogy milyen meghatározó jelentősége van a jelenben való teljes értékű lét megélésének.


chanJackie Chan: Csúcsformában

Napjaink egyik legismertebb kínai (honkongi) filmsztárja Jackie Chan. Az ő életét mutatja be jelen kötet, melyet közösen írt maga a harcművész-sztár és Zhu Mo filmes szakember, blogger, írónő. A kötet a Chan Kong-szán néven született filmes Oscar-köszönőbeszédével veszi kezdetét. 2016 novemberében ugyanis bejelentették, hogy ő kapja az egyik életműdíjat, melyet végül Sylvester Stallonétól vehetett át. Ezt követően, rövid fejezetekből ismerhetjük meg Jackie Chan szakmai és személyes életének számos apró részletét: a családi környezettől a gyerekkori színi és harcművészeti tanulmányokig, mestereitől első színházi fellépéséig, a kaszkadőrködéstől az első hongkongi főszerepig, az amerikai debütálástól a legnagyobb kasszasikerek kulisszatitkaiig, a pályatársakkal való baráti kapcsolatoktól saját kaszkadőrcsapatának megalapításáig, a főbb sérülésektől üzleti vállalkozásaiig, a fiával, Jaycee-vel közös emlékektől a jótékonykodásig. A kötetet színes fotómelléklet zárja.


austerPaul Auster: 4 3 2 1

A kortárs amerikai irodalom meghatározó alakja, a nemrég hetvenegyedik életévét is betöltő Paul Auster három éven keresztül íródott, monumentális - hétszáznyolcvan oldalas - műve 1947. március 3-án veszi kezdetét (vélhetően ez nem véletlen, hiszen a szerző egy hónappal később látta meg a napvilágot). A 4 3 2 1 főhőse egy olyan férfi - a New Jersey-ben orosz-zsidó származású szülők gyermekeként született Archie Ferguson -, akinek az élete később négy irányt vesz. Az első fejezetből ismerhetjük meg őseit: az Ellis Islandre az évszázad első napjaiban megérkező, majd rakodómunkásként elhelyezkedő nagyapát, Iszaak Reznyikovot (Ichabod Ferguson), és szüleit: Stanley és Rose Fergusont, valamint az ő megszületését. Innentől kezdve azonban a négy, párhuzamosan futó életút elágazik egymástól. A négy Archie nagyon hasonló egymáshoz, testi adottságaiban, érdeklődésében, sportszeretetében, ám a sorsukat másfelé terelik a véletlenek, a jó- vagy a balszerencse, a történelmi események, a saját döntéseik és a környezetükkel való kapcsolatuk. A zömmel Newarkban és New Yorkban játszódó regény így négy különböző szemszögből mutatja be Archie viszonyát a szüleivel, a barátaival és szerelmeivel, a háttérben felvillantva az amerikai történelem meghatározó eseményeit, a polgárjogi küzdelmektől a Kennedy-gyilkosságon és a vietnami háborún át az 1967-es, newarki faji zavargásokig... A műben a párhuzamos történetszálak közötti eligazodást a fejezetcímek (pl. 1.1., 1.2., 1.3., 1.4.; 2.1., 2.2., 2.3, 2.4. stb.) segítik. A sokak szerint az író életműve koronájának tartott regény, a Man Booker-díj ún. rövidlistájára is felkerült.


rubiOmár Khájjam: Rubáíjat

Omar Khajjám a világirodalom egyik legkitűnőbb, de egyúttal egyik legrejtélyesebb költője. Ma sem tudható pontosan, hány rubáít (négysoros, sajátos szerkezetű és rímképletű verset) írt, az még kevésbé, hogy e költemények egy, a haláltól félő, a mulandóság árnyai elől borba, szerelembe, barátok közti vigasságokba menekülő ember profán vallomásai-e, avagy egy, a misztikus mohamedán tanokban járatos, mindent szimbólumnak, túlvilági utalásnak felfogó vallás- és erkölcsbölcselő enigmatikus énekei-e. A költemények mindenesetre - így vagy úgy értelmezve is - remekművek, amelyek a világköltészet nagy kánonjához tartoznak. Magyarra a legtöbb hitelesnek tekintett rubáít Szabó Lőrinc fordította le, a mostani kiadásban is az ő szövegeit olvashatjuk, kiegészítve Edward FitzGerald angol fordításaival, s nem utolsósorban az eredeti perzsa változattal. A költeményeket Varga Sinai Gizella stílusban hozzájuk simuló festményei kísérik.


lunguDan Lungu: A kislány, aki Istent játszott

Malina egy romániai kisvárosban él, és az általános iskola padjait koptatja. Nagyszülei nevelik, mert édesanyja, sok más sorstársához hasonlóan külföldön, Olaszországban vállal munkát, hogy a hazaküldött pénzből el tudja tartani az otthon maradott kislányát. Az asszony, aki végzettségét tekintve óvónő, cselédként dolgozik és, hogy minél több pénzt összespóroljon, négy évig nem megy haza Malinához, akinek már nagyon hiányzik az édesanyja, és egyre szomorúbban, magányosan telnek a hétköznapjai. Gazdag fantáziájával képes felemelkedni a hétköznapok szürke egyhangúságán, mert a koszos panel-rengeteg egyik házának tetejére megy föl naponta, és ott Istent játszik, elképzelve, hogy a világ történései fölött korlátlan hatalma van. Azt képzeli, hogy mindenható, és különös varázstehetsége révén meg tudja változtatni a világban történő eseményeket, jobbá, szebbé tudja tenni a saját és mások életét. A gondolataiban életre keltett vágyakat azonban kegyetlen őszinteséggel tarolja le a sivár és brutális jelen, Románia valósága és anyja olaszországi kiszolgáltatottsága. Édesanyja nap, mint nap azzal kénytelen szembesülni, hogy a "Balkánról" jött cselédnek nincs helye a nyugati gazdagság életterében, és csakis cselédként lehet jelen ennek a világnak a hétköznapjaiban. Végül sorstársai között lel barátnőre, és a szerző az ő életének sokszínű eseményeit, a Róma külvárosában élők különös világát is megrajzolja az asszony sorsán keresztül. A regény végére úgy tűnik Malina "mesterkedései" célba érnek, mert megérkezik a várva várt telefonhívás édesanyjától...


goodwinDaisy Goodwin: Viktória

Az angliai Viktória királynő, teljes nevén Alexandrina Victoria (1819-1901) és a róla elnevezett viktoriánus kor, Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királyságának aranykora volt. Uralkodásának ideje 1837. június 20-ától haláláig, 1901. január 22-éig tartott. A gyermeklány Viktória trónra lépésének megelőző időszakát, a Kensington palotában eltöltött 1835-1836-os esztendő történéseit, és a 18. életévében bekövetkezett megkoronázásának, majd uralkodásának kezdeti időszakát áradó mesélő kedvvel vette papírra vaskos kötetében a szerző. Viktória, Eduárd kenti herceg egyetlen gyermeke volt, amikor apja 1820-ban meghalt, a hercegnő német származású anyja szigorú felügyelete alatt nevelkedett. Miután nagybátyja, IV. Vilmos örökös nélkül hunyt el, Viktória lett a trón várományosa, és így 18 éves korában beiktatták a hivatalába. Bár az Egyesült Királyság ekkor már alkotmányos monarchia, amelyben a királynő hatalma valójában csak jelképes volt, Viktória mégis nagy befolyással rendelkezett, mert nyomást tudott gyakorolni a kormány politikájára és beleszólt a miniszterek kinevezésébe is. 1840-ben, szerelmi házasságot kötött unokatestvérével, Albert szász-coburgi és gothai herceggel, és kilenc gyermekkel áldotta meg őket a sors. Ennek az apró termetű, ám lelkében és akaratában nagy, meglehetősen akaratos természettel bíró lánykának és uralkodásának kezdeti éveiről szól a vaskos kötet. Bár trónra lépéséig szinte mindentől óvták, a világtól elzárva nevelkedett, társaság és barátnők híján, amint hatalomba került, számos magas rangú nemes akadt az udvarban, aki megpróbálta betörni, irányítani a sokak szerint időnként hisztérikus kitöréseivel a környezetét kétségbe ejtő lányt. Ám Viktória nem hagyta magát, önálló akarattal intézte a birodalom ügyeit, egyetlen bizalmasa, miniszterelnöke, Lord Melbourne volt. Ez a tehetséges és jellemes férfiú talán többet is érzett Viktória iránt a hivatalos kötelezettségénél, azaz, hogy királynőt faragjon belőle, de vágyait mindig elrejtette, és a cél, amelyet kitűzött maga elé, tökéletesen beteljesült, mert a tizenéves gyereklányból néhány esztendő alatt megalkotta a tökéletes királynőt. A romantikus regény fölvillantja a fiatal királynő négy évének történéseit, és bár szerzője történelmi tényekre is alapoz, hangsúlyosan a romantikus részletek kapnak központi szerepet.