március 9.

okoanyuNagy Réka: Ökoanyu – Csináld magad – Több mint 100 környezettudatos recept

Ismét receptgyűjteménnyel jelentkezik Ökoanyu, vagyis Nagy Réka, aki hasonlóan korábbi műveihez, most is környezettudatosságra, takarékosságra, egészséges életmódra törekvő háziasszonyoknak szolgált sok-sok jó tanáccsal és recepttel - méghozzá nem csak ételreceptekkel. Az első részben általánosságban ír arról, hogy miként hozzunk létre és működtessünk "zöld konyhát"; itt ír a szükséges felszerelésekről, alapanyagokról, s azokról a praktikus trükkökről, amelyek segítenek környezettudatosabban, pénzkímélőbben üzemeltetni kis birodalmunkat. Ezt követik a változatos ízvilágú, érezhetően kipróbált, egyszerű, hétköznapokon és ünnepeken is kitűnően bevethető receptek: a különféle "zöld" ételízesítők, fűszerek, kenyérre kenhető krémek, a desszertek, az italok, majd egyébfajta dolgok - gyógyszerek és kozmetikai szerek, mosószerek - leírásai. Az utolsó részben négy házi készítésű gyerekjáték (madáretető, buborékfújó, festék és gyurma - készítésével ismerkedhetünk meg. 


viszkisGyuricza Péter: A viszkis igaz története napjainkig

Némiképp zavaróan az új Viszkis-film jelenetképe található jelen kötet címlapján. Antal Nimród filmje azonban nem jelen mű, hanem egy amerikai újságíró, Julian Rubinstein A viszkis című könyve alapján készült. Jelen kötet két magyar újságíró: Gyuricza Péter és Kardos Ernő munkája, egyben A Whiskys szökésben, avagy a szabadság fogságában című kötet átdolgozott kiadása, melyben helyet kapott egy, az idén ötvenesztendős Ambrus Attilával született interjú kettéválasztott szövege is. A kötet elején mesél a csak "viszkis rabló" néven emlegetett, korábbi jégkorongozó Ambrus arról, hogyan lett legenda, a könyv végén pedig a börtönbüntetés lejárta utáni életéről, keramikus munkájáról, az őt mind a mai napig kísérő hírnévről szól. A két interjúrészlet között olvashatjuk a korábbi könyvet: elfogásának, a Gyorskocsi utcából történt szökésének, az újabb rablásoknak és második letartóztatásának kétségkívül izgalmas történetét. Mindezeket részben Ambrus Attila emlékezéseire alapozva mutatják be a szerzők, de a könyvben rendőrök, a rablást átélt áldozatok, a "viszkis" védőügyvédje, Magyar György, hozzá közelálló személyek, sőt még egy asztrológus is megszólal.


ferranteElena Ferrante: Az új név története

Az Elena Ferrante álnéven író szerző, akinek személyazonosságával kapcsolatban még ma is számos kétely vetődik fel, tetralógiájának második részében (első rész: Briliáns barátnőm) az előzményből már megismert két nápolyi lány, Lila Cerullo és Elena Greco, az ötvenes évektől napjainkig átívelő barátságról mesél. Az extrovertált Lila számára a házasság, amelyet Stefanoval köt meg, gyakorlatilag már az esküvő napján véget ér. A fiatalasszony úgy érzi, új névvel ugyan, de egy „szent kötelék” börtönében éli hétköznapjait, legalábbis ő fogolynak érzi magát ebben a kapcsolatban. Az introvertált Elena jól ismeri Lilát, és az első perctől kezdve tudja, hogy a nő nem lesz boldog ebben a kapcsolatban, ezért valami megmagyarázhatatlan dühvel támad barátnőjére. Úgy véli Lila mindent és mindenkit „bekebelez”, hiszen hozzá képest barátnőjének minden megadatott, a vonzó külső, az ölébe hulló férj, úgy, hogy mindezért szinte semmit sem kellett tennie. Elena számára fájdalmas a felismerés, hogy Lila képes elpazarolni ezeket a „felbecsülhetetlen” értékeket. Kapcsolatukat mindvégig a „húzd meg ereszd meg” kettőssége jellemzi, ám végül mindig egymásra találnak, hiszen az alap, amelyre barátságuk még gyermekkorban felépült, rendíthetetlen. Közben a hetvenes évek nápolyi világának, életérzésének is részese lehet az olvasó, mert a szerző lendületesen, mégis minuciózus alapossággal, gondolatgazdagon és olvasmányos stílusban tárja az érdeklődők elé a két asszony történetét.


tvrtkoVujity Tvrtko: Túl minden határon

Újabb kötetében ismét bejárja a világot Vujity Tvrtko: Ugandától Kínáig, Párizstól Svájcig olvashatunk izgalmasabbnál izgalmasabb emberi történetekről. Megismerhetjük egy afrikai túszdráma részleteit, Közép-Afrika egyik legsötétebb diktatúrájából, egy Fekete-tenger parti falut, ahol magyarul beszélnek az emberek, vagy éppen a trianoni békeszerződés egyik kevéssé ismert pontját, egy állítólagos "magyar gyarmat" (valójában osztrák-magyar koncessziós terület) elcsatolásáról. Találkozhatunk egy sokáig eltűntnek hitt, aztán Svájcban előkerült magyar filmsztárral, Goll Beával, hihetetlen teljesítményt nyújtó, sérült emberekkel, és megismerhetjük a döbbenetes Csepel-dossziét is, egy gyilkosságról készült hangfelvétel leiratával együtt.


jakupcsekJakupcsek Gabriella: Megúszhatatlan

A szerző Magyarország egyik legismertebb televíziós műsorvezetője, számos talk-shaw vezetése fűződik a nevéhez. A kötetnek, amelyben a szerző gyermekkori élményeiről, családjáról, két felnőtt fiáról, és kislányáról, Emmáról mesél, illetve arról, hogy miként fogadja el a múló időt, és saját korát. Ennek során a gyermekneveléssel kapcsolatos kételyeit is megosztja olvasóival, bensőséges, beszélgető stílusban. Valójában az cél vezeti, hogy gyermekei számára hiteles és őszinte legyen az élete, és bár megpróbálja elmagyarázni az élet dolgait csemetéinek, sokszor arra döbben rá, hogy "Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes..."


hahnerHahner Péter: 33 szerelmi háromszög a történelemben

Hahner Péter történész számos kötetével bizonyította már, hogy a történelmet népszerűsítő módon, ám hiteles tények sorával igazolva a leírtakat, az olvasók érdeklődésének középpontjába lehet hozni. Mostani kötetében 33, híres emberek között szövődött szerelmi háromszög, történelmi szempontból látott és láttatott tényeit írja le, mutatja be. A portrék világhírességek, uralkodók, királyok, államfők „nemes arcélét” rajzolják meg, olyaténképpen, hogy eközben történelmi korokra, és a bemutatott személyek szerepére és jelentőségére vetül a fény. Ezek a bemutatott szerelmek történelmi jelentőségükben és „hatásukban” változóak, néhány hozzájárult birodalmak létrejöttéhez, vagy éppen összeomlásához, de olyan is akad ezek sorában, amely a szereplők életében még fedve maradt, és csak haláluk után került napfényre az igazság. Így került a 33 fejezet közé többek között, Kleopátra, Antonius és Octavia szoros kapcsolata, vagy a kissé gyenge elméjű, Nagy Péter és okos, művelt felesége, I. Katalin és Alekszandr Danyilovics Mensikov „ érzelmi háromszöge”, Sziszi, azaz Erzsébet királyné, Ferenc József és Schratt Katalin színésznő gyengéd viszonya, de számos más, neves történelmi személyiség (pl.: Garibaldi, Trockij, Roosevelt) is helyet kapott a kötet lapjain, amelyet a nem is oly régen nagy port kavart, amerikai, ovális irodában történtek, Bill Clinton, Monica Lewinsky és Hillary Clinton „hármasa” zár. A kötet, amelyet fekete-fehér képek illusztrálnak, sokkal több „bulvárpletykánál”, mert a szerző minuciózus pontossággal adatolja mondandóját, bemutatva a kort és a történelmi helyzetet, amelyben ezek a „háromszögek” létrejöttek és szerepet játszottak.


careyM. R. Carey: Kiéhezettek

A poszt-apokaliptikus regény a jövőben játszódik, amikor az emberiség nagy része egy gyorsan terjedő fertőzés áldozatává vált. A fertőzést egy különleges gomba okozza, amely a szervezetbe jutva átveszi az irányítást a gazdatest idegrendszere fölött. A fertőzöttek, a "kiéhezettek" gyorsan elveszítik személyiségüket, emberi mivoltukat, és egészséges emberek húsával táplálkoznak. A egészségesek védett városokba húzódtak vissza, vagy "guberálókká" válnak, azaz veszélyes bandákhoz csapódva próbálnak valahogy túlélni. Egy jól védett katonai bázison különleges gyerekeket tartanak fogva, kegyetlen bánásmóddal, egymástól is elzárva. Ők is kiéhezettek, azonban megőrizték emberi tulajdonságaikat sőt, kiemelkedően magas intelligenciával rendelkeznek. A tudósok abban reménykednek, hogy segítségükkel - vagy inkább felhasználásukkal - sikerül megtalálniuk az ellenszert. Egy nap a kiéhezettek és a guberálók megtámadják a bázist, és csak keveseknek sikerül megmenekülniük, köztük a főhősnek, a tíz éves Melanie-nak. A menekülőknek a kiéhezettekkel zsúfolt városokon át kell eljutniuk a biztonságot jelentő védett területre… A naiv, ártatlan kislányból az út során a világot az összes jó és rossz oldalával felfedező felnőtt lesz, miközben az üldöző zombik elől akciódús jelenetekben menekül társaival. Az M. R. Carey álnéven író Mike Carey, népszerű képregényíró hozzá méltó csavarral zárja le a történetet, amelyből - Glenn Close és Gemma Arterton főszereplésével - horrorfilmet is forgattak.


maraiMárai Sándor: Erdélyi emlék

A Helikon kezdte meg annak a tematikus sorozatnak a megjelentetését, amelynek egyes darabjai Márai Sándor utazásaival, illetve ezeknek szépirodalmi lenyomataival foglalkoznak. A most kibocsátásra kerülő mű Márai erdélyi útjait tekinti át, s erdélyi témájú írásai közül mutatja be a legjobbnak, leginkább tipikusnak mondhatókat. Noha Márai - aki meglepően későn, már középkorú íróként, 1940-ben, a második bécsi döntés után látogatott el első alkalommal Erdélybe - rutinos és közismerten objektív szemléletű utazó (és író) volt, Erdély Magyarországhoz való visszacsatolása őt is mélyen megérintette, megmozgatta belülről, amely nem egy, meglepően érzelmes, majdhogynem elfogult írásra, politikai véleményformálásra inspirálta. Vonzalma magyarázható azzal a benyomásával is, amely több erdélyi települést, leginkább pedig Kolozsvárt rajongva szeretett szülővárosa, Kassa européer-polgári szellemiségével rokonítja, egyenesen Kassa "tejtestvérének" nevezve a "kincses várost". Mindezek mellett Erdélyt mint földrajzi helyet és kulturális közeget a Márai védjegyének számító higgadt éleslátással, alapossággal, szikár eleganciával képes bemutatni - ezek tükröződnek vissza azokból a kiválasztott részletekből, amelyek helyet kaphattak ebben a könyvészetileg is igényes összeállításban. A kötetet Mészáros Tibor tanulmánya nyitja meg, ezt követik Márai erdélyi tematikájú írásai, legtöbbször pár mondatos, maximum egy oldalnyi részlet nagyobb volumenű írásaiból, amelyek között megtaláljuk a Teljes naplóból, úti beszámolóiból, elbeszéléseiből, publicisztikáiból, vagy épp a vele készült interjúkból kiemelt idézeteket. Ezek kilenc, egy-egy téma mentén összeállított fejezetbe lettek rendezve (pl.: Trianon, Kolozsvár, portrék, Erdély visszacsatolása, erdélyi utazás stb.).


follettKen Follett: Az ígéret földje

A Skóciában induló történetben a hatalmas vagyonnal, sok bányával rendelkező Jamisson család és az egyik bányájukban dolgozó McAsh ikrek közül, elsősorban Mack sorsa fonódik össze. A másodszülött, s ezáltal a vagyonból nem részesülő Jay Jamisson születésnapjára gyűlik egybe a vendégsereg a kastélyban, közöttük az eladósodott családból származó, meglehetősen vadóc természetű Lizzie Hallim is, akit az elsőszülött fiúval, Roberttel akarnak összeházasítani. A családot mélységesen felháborítja és elképeszti, hogy az ifjú Mack fel mer olvasni egy levelet a templomban, amely arról szól, hogy a bányászokat törvénytelenül kényszerítik munkára. Lizzie pedig azzal lepi meg a környezetét, hogy Robert helyett Jay-hez megy férjhez. A Londonban, majd egy vitorláshajón folytatódó fordulatos történet, amelyet egy szenvedélyes szerelem tesz még izgalmasabbá, Amerikában ér el a megnyugtató befejezéshez.