január 25.

romsRomsics Ignác: Magyarország története

Bár elsősorban a 20. századi magyar történelem, azon belül is a Horthy-korszak szakértőjeként ismert Romsics Ignác, mostanában egyre többet foglalkozik más korszakokkal is. Ő szerkesztette például 2009-10 között a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, 24 kötetes és páratlanul gazdagon illusztrált Magyarország történetét, a ma már alapműnek számító, Clio bűvöletében című könyvében a magyar történetírás történetét tekintette át, A múlt arcai kilenc esettanulmányában pedig a történelem, emlékezet és politika összegfüggéseit és egymásra gyakorolt hatásait vizsgálta a magyarok eredetétől Horthy Miklós megítélésének változásáig. Most megjelenő, közel 550 oldalas monográfiájában Magyarország kezdetektől napjainkig tartó történetét igyekszik összefoglalni. A kötet rendezőelve magától értetődően az időrend, gerince pedig az állam, illetve az állami politika története lett, a szerző azonban minden korszak esetében törekedett arra, hogy a politikatörténet mellett a gazdasági, társadalmi és kulturális viszonyok alakulásáról, valamint az életmód változásairól is plasztikus képet adjon. Mindezt öt nagy részben (A magyar nép kialakulása és megtelepedése a Kárpát-medencében; A középkori Magyar Királyság; A három részre szakadt magyar állam; A magyar korona országai a Habsburg monarchiában; A trianoni Magyarország) vázolja fel, azokat kisebb korszakokra is osztva, a történteket egészen 2016-ig tárgyalva. Az oldalak szélén címszavak is segítik a keresést, s a kötetben több színes kép- és térképmelléklet is helyet kapott.


fitzF. Scott Fitzgerald: Meghalnék érted

Az amerikai írók "elveszett nemzedékének" egyik legismertebb tagja F. Scott Fitzgerald, aki viszonylag rövid életében rendkívül termékeny volt, elsősorban a novella műfajában. Első sikerei után valósággal ontotta magából az elbeszéléseket, melyeket sorra hoztak le az előkelő magazinok. Mindez jó kenyérkereseti lehetőség is volt az állandó pénzzavarban szenvedő írónak. Azonban leginkább azokat az írásokat közölték, amelyek megfeleltek annak a képnek, amelyek első nagy sikereit meghozták: amelyek az elit csillogó világát mutatták be. A szerkesztők a szokásos románcokat vártak tőle, gazdag lányoknak udvarló szegénylegényekről, féktelen partikról és rafinált "flapperekről": a jazzkorszak miniszoknyás, bubifrizurás, szabados életmódot élő lányairól, akik oly sok korai Fitzgerald-történet főszereplői. Fitzgerald azonban hamar megunta ezt a skatulyát, de próbálkozásai ellenére nem igen sikerült kitörnie belőle. Főleg a harmincas évek elejétől kezdve sorra írt olyan novellákat, amelyek a tőle megszokott verőfény helyett inkább félárnyékban mutatták be a huszadik század eleji Amerika és Hollywood lüktető, eleven világát. Bár továbbra is varázslatos eleganciával, néhány mondattal vagy filmbe illő, pergő párbeszédekkel volt képes egész élettörténeteket felvázolni, a gyakran tabutémákat döntögető, a társadalmi problémákkal szembenéző írások a fiókban maradtak. Ezeket a nyomtatásban soha meg nem jelent novellákat gyűjtötte egybe Anne Margaret Daniel Fitzgerald-kutató, a hagyaték kezelőinek kérésére, hogy több mint száz évvel a szerző írói bemutatkozása után végre megjelenhessenek. Néhány kivételtől eltekintve a harmincas évek második felében, illetve nem sokkal halála előtt született novellákról van szó.


putnikPutnik-Mayer Ivett: Gazdiképző

Eb-adta megoldások felnőtt kutyákhoz – olvassuk a vicces fotóval ellátott könyv borítóján. Bizony, négylábú kedvenceink sokszor olyanok a gazdájuk számára, mint egy több ezer darabos puzzle, melyet első ránézésre képtelenség kirakni, megfejteni. A kutyatartás témájában autodidakta szerző szerint azonban a kutyanevelés nem ördöngösség, csak az a fontos, tudjuk előre, mit akarunk elérni. A tény, hogy nem mindenki tud kutyául és sokszor azt hisszük, az ebek pont úgy gondolkodnak, mint mi emberek. Ezért aztán jönnek a problémák, a kutya kiássa a kertet, folyton elszökik, ugat, felugrál vagy morog, és nem értjük miért. A tankönyvszerű, fekete-fehér rajzokkal illusztrált kötet gyakorlati útmutatást ad a rossz szokások megelőzéséhez és a viselkedésbeli problémák megszüntetéséhez. Szóba kerül egyebek mellett a játék, a szobatisztaság, a testbeszéd, az ivartalanítás. Putnik-Mayer Yvette (foglalkozását tekintve tánctanár, koreográfus) manifesztuma így hangzik: „hiszem, hogy minden eb képes a »beszédre«, csak jól kell olvasni a szemükből, testtartásukból, viselkedésükből”. Jól felépített, érdekes fejezetei garantáltan segítenek e kutyanyelv megértésében. Tanácsokat kaphatunk a napirend kialakításához, és ahhoz is például, hogyan fárasszuk le rövid és vidám foglalkozásokkal az örökmozgó kutyát testileg, szellemileg egyaránt.


turnKristy Turner: Vegán - 125 recept

A reformétkezések közül az egyik legnépszerűbb irányzat a vegán konyha: ez az étkezési mód kizárólag növényi alapanyagokból készült ételeket engedélyez, még a tojás vagy a tejtermékek sem fogyaszthatóak. Ma már köztudott, hogy ez a korlátozás nem gátolja meg az igazán változatos és laktató, ízvilágukat tekintve izgalmas fogások készítését - ezt bizonyítja Kristy Turner kötete is. Ahogy az alcímben is olvasható, a gyűjteményben pontosan százhuszonöt recept kapott helyet. Az első fejezetben azonban még nem ételleírások szerepelnek, hanem azok a - sokszor valóban speciális - készítési technikák és alapanyagok, amelyek a vegán főzés fontos elemei. Az ételek között találunk olyanokat, amelyek pótolni hivatottak a "tiltott" fogásokat: a sajtot, a húsételeket, halat, de válogathatunk "ízletes proteinforrások", zamatos étkek, saláták, reggelire ajánlott finomságok, "nem kimondottan egészséges vegán ételek", levesek, pizzák, kiadósabb és ünnepi asztalra ajánlott főfogások, desszertek, csokik és fagyik közül.


filoA filozófia nagykönyve

A brit filozófusok, egyetemi oktatók által összeállított kötet a filozófia történetét igyekszik átfogóan bemutatni, az ókortól napjainkig. A szerzők hat nagy időrendi fejezetben (Ókor; Középkor; A reneszánsz és a racionalizmus kora; Forradalmak kora; A modern világ; Kortárs filozófia) ismertetik a bölcselet históriáját, elsősorban a nagy filozófusok személye köré csoportosítva azt. Milétoszi Thalésztól Arisztotelészig, Aquinói Szent Tamástól René Descartes-ig, Jean-Jacques Rousseau-tól Karl Marxig, Friedrich Nietzschétől Ludwig Wittgensteinig, Martin Heideggertől Hannah Arendtig, Albert Camustől Michel Foucaultig, Jacques Derridától Slajov Žižekig mutatják be a filozófusok életét, legfontosabb gondolatait. Mindezt viszonylag rövid (egy-négy oldalas), olvasmányos fejezetek formájában, a főszöveget összefoglaló táblákkal, képekkel és magyarázó ábrákkal kiegészítve, melyek nagymértékben segítik az egyénként meglehetősen nehezen emészthető tudományos gondolatok megértését. A függelékben további filozófusok rövid élet- és pályaképe, fogalomtár, név- és tárgymutató, valamint a magyarul is megjelent művek listája kapott helyet.


narayNáray Tamás: Zarah

Már önéletrajzi ihletettségű, kétkötetes debütáló regényével (Az utolsó reggel Párizsban, megmutatta az ismert divattervező, Náray Tamás, hogy az íráshoz is van tehetsége. Zarah című, második regénye egy történelmi korszakokon, generációkon és országhatárokon átívelő, mozgalmas családtörténet, mely egy kivételes asszony sorsán keresztül mesél a 20. századról. A történet főszereplője, Zarah Winter szerető családba születik, és gyermekkora fényűzésben és csodás műkincsek között zajlik, a dél-bajorországi Starnbergi-tó partján. Az 1930-as évek, a nemzetiszocialisták hatalomra kerülése azonban az ő életüket is gyökerestül felforgatja. Ám hiába veszik el Zarahtól a családját, az otthonát, a hazáját, sőt még a nevét is, ő mindvégig hű marad önmagához és szerettei emlékéhez...


bodorBodor Ádám: Vissza a fülesbagolyhoz

Egyszerre ismerős s ismeretlen, egyszerre természetes és bizarr világ elevenedik meg Bodor Ádám két és fél évtizednyi munkásságából válogató, immár negyedik kiadásban megjelenő novellagyűjteményében. Ismerős, mert szomorú kisembereké az ábrázolt lét, de mégis sokszor sejtelmes-homályos, mert belső, lélekmélyi rezdüléseiket jelzi az író. Jelzi: hiszen nem hagyományos értelemben, aprólékosan mutatja be hősei gondolkodását vagy érzelmi életét, inkább reakcióikat, gesztusaikat vetíti ki pillanatfölvételek formájában. A novellák tárgyi világa konkrét, realista, mégis olyan, mintha a képzelet szülte volna. S ez azért lehetséges, mert a táj az ember belső valóságának kivetítése, szimbólumok hordozója. E jelkép pedig nem mást takar, mint a vágyat és a hitet, mely lehet elképzelhető és lehet létező, de az emberhez méltó élethez föltétlenül hozzátartozik. Ilyenformán a karcolat terjedelmet ritkán meghaladó kisprózák különútú folytatását jelentik a magyar realista epika hagyományának, miközben egy magában álló, egyedi és hatásában szuggesztív életmű fontos részei.


davisBrooke Davis: Az elveszett és meglett dolgok könyve

Milli Bird érzékeny és intelligens hétéves kislány, aki már pici kora óta úgy próbál megküzdeni a halál rendre bekövetkező tényével, hogy mindent és mindenkit, akit utolér a környezetében az elmúlás, azt feljegyzi a Halott Dolgok Könyvébe. Amikor helyet kap a lapokon az édesapja is, akkor keserves idők köszöntenek Millie-re, s nem csak a gyász miatt: az anyja egyszerűen képtelen feldolgozni a férje halálát, olyannyira, hogy zavarodott állapotában otthagyja a kislányt egy áruház fehérneműosztályán, s nem tér vissza hozzá. Millie várakozás közben ismerkedik meg Karllal: az idős úr az idősek otthonából lépett meg, s folytonosan gépelt üzenetekkel tartja a kapcsolatot elhunyt feleségével. Karl a szárnyai alá veszi az elhagyott kislányt, akinek nemsokára egy másik, hasonlóan rendhagyó segítője akad a férje halála óta teljesen elzártan élő szomszéd néni, Agatha személyében. Karl és Agatha elhatározzák, hogy minden áron felkutatják Millie édesanyját, de végül nemcsak őt, hanem az életörömöt is - újra - megtalálják.

 

nyaryNyáry Krisztián: Merész magyarok

Az Így szerettek ők-kötetek és az Igazi hősök után újabb könyvvel jelentkezik Nyáry Krisztián. Ezúttal harminc történettel szolgál "elfeledett példaképekről, hitről, becsületről és bátorságról". A kötet szereplői rendkívül különböző emberek. Kiválasztásuk ezúttal is teljesen szubjektív módon történt; 2015-ben az ő életük foglalkoztatta legjobban a szerzőt. Néhány dolog köti csak össze őket: a 19-20. század Magyarországán éltek, és egy nagyon szilárd, határozott belső értékrend szerint döntöttek, ahhoz tartották magukat. A kommunisták "kékcédulás" választását leleplező, és ezért hat és fél évet egy szovjet munkatáborban raboskodó, szociáldemokrata angoltanárnő, Karig Sára és az 1944-es, konzervatív meggyőződésű embermentő, Soos Géza ugyanúgy megfér egymás mellett, mint Márton Áron, a hazájából kitiltott katolikus püspök, Löw Lipót, a nemzetőr rabbi vagy a mártírhalált halt Salkaházi Sára. Olvashatunk Minchnay Gyuláról, a recski munkatáborból egyedüliként megszökött fogolyról, Hummel Károlyról, a Vakok Intézetének papjáról, aki megakadályozta egy vak lány megerőszakolását, és ezért lelőtték az oroszok, Richter Gedeonról, a világhírű gyógyszergyár alapítójáról, akit a zsidótörvények miatt csak díjazás nélküli tanácsadóként engedték be saját gyárába, Kresz Gézáról, aki az orvostársadalom többségének ellenállása mellett, kitartó küzdelem után a semmiből hozta létre a világ egyik legfejlettebb mentőszolgálatát vagy Fuchs Jenő olimpikon kardvívóról, aki 1942-ben önként jelentkezett munkaszolgálatra, később pedig fontos szerepe volt a gazdasági élet újraindításában. Megismerhetjük Fadlallah el Hedad Mihályt, aki Szíriából menekült Magyarországra, és magyar katonatisztként tette a világ legjobbjává a bábolnai ménest, Bédy-Schwimmer Rózsa nőjogi aktivistát, az 1915-ös Békehajó ötletgazdáját, Reviczky Imrét, aki negyvenezer zsidó, román, szerb és ruszin munkaszolgálatos életét mentette meg emberségével, vagy Steinschneider Lilly-t, akinek a hazai elutasítás miatt külföldön kellett letennie vizsgáit, hogy később ő legyen Magyarország első női pilótája.


gabaldonDiana Gabaldon: Outlander - Az idegen

Claire Randall éveken keresztül szolgált a második világháborúban ápolónőként. 1945-ben - megünnepelni, hogy életben maradtak - egyfajta második nászútra utaznak férjével, Frankkel a vadromantikus skót felföldre. Kirándulás közben azonban Claire elkövet egy végzetes dolgot: amikor tréfából átgyalogol egy ősi kőkörön, visszalép az időben több mint kétszáz évet, és 1743-ban találja magát. A sors további különös szeszélye folytán hamarosan megismerkedik a férje egy különösképp rosszindulatú ősével, Jonathan "Black Jack" Randall kapitánnyal, valamint James Fraserrel, a jóképű, lovagias felföldi harcossal. Noha Claire már férjezett (igaz, Frank a huszadik században tartózkodik), forró szerelemre gyullad Jamie iránt, és szenvedélye nem is marad viszonzatlan. Leszámolva múltjával (vagyis jövőjével) Claire hozzámegy új szerelméhez, ám amikor lehetősége nyílik arra, hogy visszatérjen saját idejébe, meginog, melyik életet és férfit válassza... A monumentális regényfolyamból a közelmúltban sikeres sorozat is készült, amely jelenleg a harmadik évadánál tart.