december 18.

brownDan Brown: Inferno

Dan Brown legkedvesebb főhőse, Robert Langdon művészettörténész professzor tér vissza Inferno című regényében. A professzort egy nap titokzatos baleset éri: a Harvard kampuszán sétálgatva váratlanul eszméletét veszti - de amikor magához tér, már egy firenzei kórházban fekszik. A kezelőorvosa, Sienna Brooks állítása szerint egy golyó horzsolta a fejét. A diagnózist mintegy megerősítendő, egy punknak öltözött Vayentha nevű nő ront be a kórházba, és megtámadja őket. Lelő egy orvost, de Langdont Sienna elmenekíti, méghozzá a saját lakásába. Itt találja meg azt a rejtélyes hengert, amit valaki a kabátjába rejtett. Langdon megpróbálja felvenni a kapcsolatot az amerikai nagykövetséggel, de amikor rájön, hogy nemcsak Vayentha, de a kormány emberei is meg akarják ölni, meglapul, és inkább kinyitja a különös tárgyat. A henger egy másik, csontból készült hengert rejt, benne egy projektorral, ami Botticelli pokolról készült térképének módosított verzióját tartalmazza. A professzor és Sienna ennek alapján kezdenek nyomozásba, amely Firenzétől Velencén át egészen Isztambulig ível.


jankovJankovics Marcell: Lélekiratok

A szépirodalmi stílusban alkotott regényes életrajz Jankovics Marcell élete első 19 évére terjed ki, ám a valós történelmi háttér, amit felrajzol, majd egy fél évezred: felvázolja egész családjának történetét is, visszamenve az időben az egykori horvát, székely, örmény, lengyel ősökig. Az izgalmas történetet olvasva kirajzolódik előttünk az a gazdag szellemi és kulturális örökség, amely Jankovics útravalójául szolgált a nem éppen vidám fiatal éveiben. Hiszen az ő élettörténete a második világháború éveiben kezdődik, kisgyerek még, amikor édesapját az ötvenes években koholt vádak alapján, a franciák javára elkövetett kémkedés bűntette miatt hosszú évekre bebörtönzik, családját pedig kitelepítik. Anyjával, nővérével Öcsödre kerül, ahol a legelképesztőbb dolgok is megeshetnek. A tömeges sorsban apja egyéni sorsát keresi, amikor a hiányos, titkossá nyilvánított vizsgálati dossziékból próbálja felderíteni aprólékos, már-már történészi kutatómunkával, mi is történhetett pontosan.


daveniaAlessandro D’Avenia: Senki sem tudja

Margherita a nyáron töltötte be tizennegyedik évét; a nyolcadik osztály után új iskolában kezdi meg majd a tanulmányait, s bizony nagyon izgul: vajon hogyan fog menni a tanulás, milyenek lesznek a többiek, lesz-e valaha szerelmes? Életkora minden bájos bizonytalanságát az édesapja markáns, biztonságot adó jelenléte kompenzálja melankolikus anyjával, még aprócska öccsével, Andreával, özvegysége óta csak a kedvenc aranyhalával bíbelődő nagymamájával nem igazán tud mit kezdeni. Szerencsére a szeptember egyáltalán nem indul olyan rosszul: hamarosan összebarátkozik a padtársával, egy Marta nevű életvidám kislánnyal, és meglegyinti a szerelem is a különleges, mély gondolkodású és érzésű Giulio személyében. Ám egy őszi napon Margherita egész kisvilága összeroppan. Hazaérve a suliból ő hallgatja le az üzenetrögzítőt, s rajta az apja üzenetét, amelyben közli, hogy többé nem tér vissza hozzájuk. A família valósággal összeomlik a családfő eltűnése után, de különösképp Margherita nem tud beletörődni a dologba. Egyszer aztán úgy dönt, hogy vége a tétlen várakozásnak: a garázsból elcsórja az autót, s útitársnak maga mellé véve Giuliót elindulnak, hogy felkutassák az édesapát.


abercrJoe Abercrombie: Hidegen tálalva

A képzeletbeli - talán leginkább a középkori Európához hasonló - Styriában játszódik Joe Abercombie fantasy-ja. Tavasz van, és az itt egyet jelent a háborúval. Bár sokan szenvednek, Monza Murcatto, Orso nagyherceg leghírhedtebb zsoldosa számára ez kiváló pénzkereseti lehetőség. Győzelmei tették népszerűvé - munkaadója szerint túlságosan is. Így egy bevetés során egy szakadék mélyén találja magát, összetört csontokkal. Kiszabadulva a szakadékból azonban, megküzdve meggyilkolt testvére fölötti gyászával, semmi más nem érdekli, csak a bosszú...


kissgKiss Gergő: Életem a játék

A kötet a háromszoros olimpiai bajnok, Kiss Gergő sikeres sportolói karrierjét és életét mutatja be. A fantasztikus vízilabdázó eredményeit hosszasan lehetne sorolni - a könyv függeléke mintegy negyven oldalon át meg is teszi -, hiszen az említett olimpiai sikereken kívül pályafutása során többször is beírta magát a sporttörténelembe: volt világbajnok, Európa-bajnok, Világliga- és Euroliga-győztes. Ám kevesen tudják, hogy a lenyűgöző teljesítményhez hosszú és fáradtságos út vezetett, számos buktatóval, áldozattal, küzdelemmel, hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel. A balkezes óriás önéletrajza végigköveti pályája és magánélete főbb állomásait, valamint bemutatja a magyar vízilabdasport egyik legmeghatározóbb korszakát. Eddig csak kevesen ismerték a "vizes dream team" sikerének valódi titkait.


rakovszkyRakovszky Zsuzsa: Szilánkok

A klasszikus családregény története bő száz évvel ezelőtt játszódik, időben valahol a boldog békeidők, azt annak brutálisan véget vető háború, és az azt követő zűrzavaros időszak vonalán halad végig. Helyszínt az írónő maga kreált hozzá: félig vállaltan szülőhelye, Sopron ihlette, félig a kreatív képzelet alkotta meg Sókot, egy nyugat-magyarországi nagyvárost, ahol a Balkay-család élt. A könyv nyitányában egy Sókról elszármazott hölgy tér vissza, ahogy évente egyszer mindig megteszi, a célból, hogy tisztelegjen édesanyja emléke előtt, s visszaidézze az elmúlt idők alakjait, eseményeit. Egy ilyen alkalommal kezd komolyabban kutatni az egykori Balkayk után, s amikor előkerül egy napló, bizonyos Balkay Erzsébet 1900 októberétől keltezett feljegyzései és ennek tükrében részleteiben is feltárulhat a múlt. E vezérszálból kibontva tárul fel előttünk a korabeli Sók kisvilága, s vonulnak fel a közelgő tragédiákról akkor még mit sem sejtő helybeliek, hogy aztán kisvártatva mindannyiukat érje valamilyen pótolhatatlan veszteség hasonlóan oly sokakhoz itt a Kárpát-medencében.


poppPopper Péter: Holdidő. Bővített kiadás

Az íróként is ismert pszichológus Holdidő címet viselő kötetében olyan emberekről emlékezik meg, akik már nincsenek az élők sorában. A Holdidő a múlt, a Napidő a jelen. A kötet ugyan fejezetekre van osztva, ám ezek egymásra is épülnek - kronológiailag haladva a jelen felé. Popper előre elnézést kér szereplői hozzátartozóitól, barátaitól, hogy az emlékezést családjánál kezdi. Anyai ágon a Mandelek, apai ágon a Popperek leszármazottja. Élményei leírásán, valamint szereplői életének bemutatásán keresztül bepillantást nyerhetünk egy magyarországi zsidó család életébe a Horthy-korszaktól kezdve a rendszerváltozásig. Ahogy Popper írja, olyan emberekről olvashatunk könyvében, akiket összetartott a kultúra, az irodalom, a művészet szeretete, miközben a politika lehetett fekete vagy éppen vörös. "Tanúbizonyságnak szántam arról, hogy az átkozott negyvenes-ötvenes években is rá-ráhullt egy isteni sugár némely emberekre, volt derű, lelkesedés, tisztességes munka, értékes alkotás is." Családfáján kívül bemutatja tanárait, kollégáit is. Olyan nagyságok "lépnek elő" a könyv lapjairól, mint Lukács György vagy Füst Milán, de nem marad el olyan vitatott szerepet játszott politikai személyiségek bemutatása sem, mint pl. Aczél György. Anekdoták, tréfás kalandok is helyt kaptak az emlékezetben, ám ezúttal sem nélkülözi Popper az elmélkedő magatartást - gondolkodik életen, halálon, vallásokon, és az etmúlt politikai rendszeren, könyvét azonban dokumentum helyett inkább szépirodalomként olvashatjuk.


sawyerRobert J. Sawyer: Kifürkészhetetlen

A népszerű sci-fi szerző még 2000-ben írta Kifürkészhetetlen című regényét, mely most jelenik meg magyarul - a Lélekhullám után ismét a tudomány és a hit világának metszéspontjait kutatva. A történet szerint egy földönkívüli  - aki leginkább egy óriási, aranybarna pókra emlékeztet - érkezik a Földre. A legtöbb sci-fivel ellentétben azonban nem New York-ot vagy Washingtont látogatja meg, hanem a kanadai Torontót. Logikusnak tűnik a földre szállás helye, ám végül nem a planetáriumba megy be, hanem a szomszédos Royal Ontario Museumba. Az intézmény egyik munkatársával, Thomas Jerichóval - a történet narrátorával - lép kapcsolatba, aki meglepődve veszi tudomásul, hogy a Hollus nevű lény bolygónk történelmét jött tanulmányozni, párhuzamot keresve más civilizációk sorsával. Annak okait keresi például, hogy miként lehetséges: mind a Földön, mind a lény planétáján (a Béta Hydri harmadik bolygóján), mind az általa már bejárt Pavonis második bolygóján pont 440, 365, 225, 210 és 65 millió évvel ezelőtt játszódott le tömeges kipusztulás. Valamiféle kívülről rákényszerített rendezőelv nyomait kutatja, magyarul azt: létezik-e Isten. Az ateista - egyben beszédes nevű - Jericho saját kételyeivel küzd, miközben segíti Hollus munkáját, de amikor egyre meggyőzőbb érvek merülnek fel Isten létére, elbizonytalanodik. Vajon, ha az Úr tényleg létezik, mi a célja velünk? És érdemes egyáltalán ezt kutatni, ha az Ő útjai köztudottan "kifürkészhetetlenek"?...


lundbergUlla-Lena Lundberg: Jég

Több motívumát is önéletrajzi elemek ihlették Ulla-Lena Lundberg regényének: akárcsak a mű főszereplői, ő maga is lelkészcsaládban született, s hasonló tragédia várt rá, mint amit képzelete alkotta alakjaira mért az édesapa túlontúl korai elvesztése. A történet nyitányában (amelyet postás-Anton, a lokális csupa szem, csupa fül mesél) új lelkész érkezik a feleségével és kisgyerekeivel a Külső Szigetekre, amely egy fél napnyi hajóútra van a finn partoktól. A helyiek kisközösségként igazi izgalomként élik meg jöttüket, s a maguk módján reagálnak, van aki lelkesedik, mások zárkózottabbak, sőt, titkon ellenségesek, mint például a presbiter Adele Bergman. Mindez azonban természetes így, s ezt jól tudja a lelkész is, aki amellett, hogy alapos ismerője az emberi pszichének, valóban hívő lélek, tele szorgalommal és jóindulattal, akárcsak apró termetű, fürge asszonykája. A regény a beilleszkedésükről, szigeti hétköznapjaikról, a helyi közösségről, a hagyományőrzés összetartó erejéről, a lelkészre váró apróbb-nagyobb próbatételekről, a tenger mindent meghatározó jelenlétéről, és az elragadó természeti környezet harmóniájáról mesél, amelyet aztán a váratlan és szívszorító haláleset tör meg.