február 23.

felviFelvidéki Judit: Egyszer volt, hol nem lesz

Negyvenkét hangulatos történet laza fűzéréből áll össze könnyed(nek tűnő) önéletrajzi regénnyé Felvidéki Judit kötete, amelyben az annak idején mindössze ötéves Jutka mesél mindarról, ami történt vele, a családjáról, pesti kisvilágáról. A sorra feltűnő alakok Mami és Papi, Andris, a bátyja, Nagypapi, és a másik központi alak, Nagymami mind-mind varázslatosan élőek, az író valami lényegit megragadva idézi fel őket sorra. Nem mellesleg pedig 1956-ot írunk épp, így a huszadik századi magyar történelem egyik legkarizmatikusabb, s egyben legtragikusabb eseményei adják a díszleteket a kislány történeteihez. Így van jelen egyszerre a lapokon az előtérben a gyermeki kedvesség, csipkelődő, kedves humor, cserfes őszinteség, szentimentalizmus és nosztalgia, illetve a háttérben határozottan körvonalazódva a félelem, remény, végletekig fokozódó feszültség, így avatva a könyvet a maga kettősségében különleges hangulatú és mélységű írássá.


kenyerEmmanuel Hadjiandreou: Hogyan süssünk kenyeret

Ahogy az elmúlt években egyre inkább kezdett újra divatba jönni minden, ami kézműves, házi készítésű termék, úgy kezdtek el egyre többen kísérletezni azzal, ami dédanyáink korában még evidencia volt: a házi kenyérsütéssel. A szerző - neves pékmester - ennek az alapjaiba, majd magasabb szintű művészetébe kínál bevezetést, közel hetven kenyérfajta receptjét osztva meg az érdeklődőkkel. A legfontosabb tudnivalók áttekintése után megtudhatjuk, hogyan készülnek az alap- és élesztős kenyerek, a nem búzalisztből készülő és gluténmentes kenyerek, a kovászos kenyerek, valamint a péksütemények és édes sült tészták.


kingStephen King: Álomdoktor

Kis híján negyven év elteltével vetette papírra Stephen King egyik legismertebb és legsikeresebb művének, a ma már klasszikusnak számító A ragyogás-nak a folytatását. A történetben Danny Torrance, a Panoráma Szálló rémhistóriájában megismert kisfiú tér vissza, immár felnőtt férfiként. Míg édesanyja, Wendy felépült az őt ért traumákból, addig Dan jóval nehezebben tudta feldolgozni a múlt iszonyatos emlékeit: sokáig szenvedett súlyos alkoholizmusban. Állapotában akkor következett be változás, amikor munkát vállalt egy New Hampshire-i kórház hospice osztályán, ahol paranormális adottságait jó célra használva haldokló betegek mellett teljesít szolgálatot. Míg Dan álomdoktorként gyakorolja hivatását, megszületik 2001 szeptemberében egy Abra Stone nevű kislány, aki rendkívüli mértékben van birtokában a ragyogás képességének. Abra kisbaba korától kezdve telepatikus kapcsolatba kerül Dannel, s idővel kötelékük egyre tudatosabbá válik. A kislány azonban más dolgokat is megérez, például egy iszonyatos rituális gyilkosságot, amit egy Igaz Kötés nevű szekta tagjai követnek el egy szintén ragyogásra képes kisfiún...


sutcDr. Jenny Sutcliffe: Hátfájósok kézikönyve

A gerincfájdalom férfiakat és nőket, fiatalokat és időseket egyaránt kínzó, gyakori probléma, egye nagyobb a számuk azoknak, akiket - a helytelen testtartás következtében hátfájás és gerincproblémák gyötörnek. Nekik kívánt segítséget nyújtani a szép kiállítású kötet szerzője, Jenny Sutcliffe, aki hat fő fejezetben (Vissza az alapokhoz, A teljes gerinc épségére ható tényezők, A nyak és a váll, A gerinc középső és alsó szakasza, Az egészséges gerinc, Terápiás lehetőségek) írja le a gerinccel kapcsolatos problémákat, majd ezek kezelésére tesz javaslatokat. Szerencsés esetben egy-egy rossz mozdulat következtében létrejövő, alkalmi gerincfájdalomról van szó, ám a fájdalomnak - a sérülésen és megterhelésen túl különleges okai is lehetnek, éppen ezért minden esetben szakmai segítséget kell kérni, azaz orvoshoz, gyógytornászhoz kell fordulni. Ám a kötetbe foglaltak szerint addig is van mód a fájdalom enyhítésére.

 

guinnessGuinness World Records – 2015

Az időszaki kiadvány újabb, a 2015-ös évre vonatkozó kötete az emberi teljesítmények, a természet világa, a tudomány és technika, a modern társadalom, a művészetek és szórakoztatás, a mérnöki bravúrok és a sport témaköreiben "elkövetett" rekordokat mutatja be. A hagyományosnak mondható rekordok - a világ legalacsonyabb és legmagasabb élő embere, legmagasabb épülete, legmagasabbra növő fája stb. - mellett olyan különlegességekkel is találkozhatunk, mint például a legmesszebbre kidüllesztett szem, a legnagyobb amerikai elnökökkel kapcsolatos emléktárgygyűjtemény, a legtöbb egyszerre kezével szívet formáló ember vagy a legnagyobb fűrészporból készült szőnyeg. A színes fotókkal gazdagon illusztrált kiadvány tartalmaz néhány olyan oldalt is, amely QR-kód és okos telefon használatával 3D-s élményt biztosít, valamint annak kapcsán, hogy idén jubilál a kiadványsorozat, visszatekinthetünk arra is, hogyan változtak a rekordok ezen hatvan év alatt (1955-től napjainkig).


grandinTemple Grandin: Képekben gondolkodom – életem az autizmussal

Temple Grandin a Time 100-as listáján a világ legbefolyásosabb emberei között a "hősök" kategóriában szerepel az élmezőnyben. Nagy szavak, látványos titulusok ezek - ám az ő esetében mindez egyáltalán nem túlzás. Temple Grandin ugyanis az első volt, aki autistaként nemcsak nyíltan vallott betegségéről, hanem részletesen betekintést kínált az autisták sajátos, teljesen külön törvényrendszer hatalma alatt működő világába, ezzel óriási segítséget nyújtva a témakörrel foglalkozó kutatók, gyógyítók mellett azoknak a családoknak, ahol autista gyerek, felnőtt él, s természetesen sorstársainak is. Korábban megjelent írása, a Segítség! Autizmus! (Budapest, Kapocs, 2004) mérföldkőnek számított a szakirodalomban, s ennek nyomán jár hazánkban most megjelenő második könyve is, amely az előzőhöz hasonlóan egyszerre esettanulmány, ismeretterjesztő és összefoglaló irodalom, illetve memoár, középpontjában egy autista ember identitásmeghatározásával. Egyebek mellett olyan témaköröket taglal művében, mint a vizuális gondolkodás, az autizmus diagnosztizálása, a problémával járó érzékelési és érzelmi zavarok, az autisták gyógyszeres (és egyéb típusú) kezelése és tehetséggondozása, az autisták párkapcsolati kilátásai, sajátos kapcsolata az állati gondolkodásmóddal, a zsenialitással, illetve vallással és hittel.


backmanFrederick Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

Ove igazi zsémbes vénember vagy legalábbis annak látszik. Merthogy Ove valójában még csak ötvenkilenc éves, tehát középkorú. Ennek ellenére az említett kategória minden fontosabb kritériumának megfelel: kellőképp barátságtalan, rend- és takarékosságmániás, suttyomban figyeli a szomszédait és a lakóparkban szemetelőket, szenvedélyesen megveti a japán autókat, és tipliket gyűjt műanyag dobozokba. Talán mielőtt meghalt a felesége, és elvesztette a munkáját, másképp volt, de arra már ő maga sem emlékszik. Nem csoda, hogy azonnal lecsap a vele szemközti házba beköltöző fiatal párra, akik (japán kocsijukkal!) véletlenül beletolatnak a virágágyásba, ráadásul még a postaládáját is összezúzzák. Mi más tehetne Ove, mint hogy zsörtölődve kimegy, és beparkol a volánnál ülő mamlasz helyett. Aznap este pedig a mamlasz aprócska termetű, óriási barna szemű felesége sáfrányos rizst és illatos csirkét küld át Ovénak két pici lányukkal. Ahogy telnek a napok, úgy lesz a gyanakvásból egyre inkább szimpátia, majd igazi barátság, felmelegítve a férfi addig gondosan jegelt szívét. A jelenben futó történettel párhuzamosan pedig lassan kibontakozik Ove teljes portréja: élettörténete és szemérmesen megható szerelmi krónikája elvesztett feleségével, Sonjával.


hayLouise L. Hay: Éld az életed!

A Los Angeles-i szerző kezelési módszerének középpontjában az a hitvallás áll, hogy a testi-fiziológiai panaszok mögött általában lelki-pszichológiai okok húzódnak meg, melyek meglehetősen egyértelműen dekódolhatók. Természetükre már az is utal, hogy melyik testrész, mely szerv jelzi a betegséget. Kötete azoknak a pszichés tréningeknek, lelki-meditatív gyakorlatsoroknak az ismertetése, amelyek segítségével a panaszok visszafejleszthetők.